• Paret Molin omger sig gärna med design i alla dess former. Foto: Lena Dahlberg
  • Soffa från Norell med tyg Nippon från Josef Frank. Fåtölj från House Doctor.
  • Skänk av BØrge Mogensen. Apa design Kaj Boyesen, från Ogräs.
  • Gustaf Molin, Vilde och Christin Rampeltin Molin trivs utmärkt i bostadsområdet. Här finns närheten till såväl skog som vatten, landsbygd och stad. I huset bor även barnen Majken och Agaton samt mopsen Greta. Foto: Lena Dahlberg
  • Huset i gamla tändsticksområdet är byggt 1924. De senaste tio åren har det genomgått en genomgripande renovering, både ute och inne.

Hos Christin och Gustaf är julen är vit – med mycket färg

I det vitputsade huset på gamla tändsticksområdet är det julstämning året om. Nästan. Är det något, förutom design och tilltalande former, som Christin Rampeltin Molin och Gustaf Molin gillar så är det ljus. Och lampor, porslin och glas. – Vi är samlare och tycker om att blanda stilar. Samtidigt vill vi ha ordning och reda – det är skönt att komma hem till ett lugnt och välordnat hem efter hektiska dagar.

De äldre ”tändsticksvillorna” är eftertraktade. Så pass att de sällan kommer ut på fastighetsmarknaden, berättar paret Molin. Det är lätt att förstå varför. Närheten till såväl skog som vatten, landsbygd och stad, lockar.

– Du skulle se när vitsipporna blommar på våren. Det är så vackert! Och vi har väldigt nära till brygga och bad – och centrum. Det var därför vi letade hus här ute, säger Christin.

– Det är också väldigt trevligt att bo i ett område med flera generationer och en bebyggelse som varierar i ålder.

Gammalt bageri

Huset är byggt 1924 och numera renoverat från grund till tak. Dessutom utbyggt i tre plan.

– Här bodde tidigare familjen Haag. De hade sitt bageri i gårdshuset. När vi köpte huset 2003 hade det stått tomt i flera år och var i stort behov av renovering.

Christin och Gustaf började med att göra i ordning gårdshuset så att de hade någonstans att bo under tiden det stora huset gjordes beboligt.

– Tyvärr var det mesta från 1920-talet borta och ersatt med vävtapeter och plastmattor. Vi har rivit ut 70-talet och försökt få tillbaka den äldre känslan i huset.

Blandar stilar

Sommaren 2004 var det mesta klart invändigt. Ett vitt hem, men med mycket färg.

– Inredning och design är ett gemensamt intresse, säger Christin. Vi är eklektiska och gillar inte typiska opersonliga och stilrena miljöer. Jag fastnar gärna för former och mönster och gillar att blanda stilar. Det kan bli allt från funkis till kitchiga prylar.

– De flesta av våra möbler är designklassiker, tänkta att hålla länge, säger Gustaf.

– Sedan är vi väldigt förtjusta i lampor. Och ljus. Vi tänder massor – året om.

Allt omgjort

När huset totalrenoverats inuti, och gårdshuset fått sig ännu en översyn, startade Christin och Gustaf ett stort projekt med tillbyggnad av huset, byte av fönster, dränering och uteplatser.

– Vi gjorde om allt! Målade även utvändigt och bytte från tegel- till plåttak.

Att paret Molin gillar renovering är en underdrift. De har ständigt nya projekt på gång. Nästa sommar blir det ett glasat uterum och i vinter jobbas det för fullt i en lägenhet i Palma.

– Vi är egentligen ganska olika. Jag gasar, Gustaf bromsar, säger Christin. Men vi tycker det är kul att ha något för händer.

Citat:

”Vi är båda väldigt intresserade av inredning och design, men vi är också olika. Jag gasar – Gustaf bromsar.”