• Mi Nilsson har varit intresserad av hundar hela sitt liv och varit aktiv i Brukshundsklubben sedan 1978. Nu har hon förverkligat sin dröm - ett stort hund- och kattcenter, med butik, rehab, café och utbildningsmöjligheter. Foto: Kristin Ekstrand

Högtidsdag för hund- och kattcenter

I måndags invigdes nya Jami Hundsport på Kolonivägen i Västervik. Ägaren Mi Nilsson har jobbat hårt sedan november för att få sitt hund- och kattcenter färdigt och det var känslosamt när hunden Ruzzin och kommunalrådet Harald Hjalmarsson fick inviga anläggningen.

– Det här är en riktig högtidsdag. När jag gjorde ett företagsbesök hos Mi för tre år sedan och hon berättade om sin planer, såg jag en butik med djurfoder framför mig. Nu när jag lärt känna henne har jag insett att det skulle bli så mycket mer än så, sa Harald Hjalmarsson.

Det var i början av november som det första spadtaget togs och nu, bara fem månader senare, har en helt ny byggnad rest sig. En byggnad som förutom djurbutiken även innehåller en simbassäng för hundar, ett hundcafé och en motions- och föreläsningssal.

– Det känns jättebra, men jag är lite sliten efter många sena nätter och långa helger. Jag har nog inte tagit till mig allt än, sa Mi Nilsson, som var glad att den stora dagen äntligen kommit.

När Harald Hjalmarsson och hunden Ruzzin gemensamt tagit bort snöret som höll skynket för caféet, kunde ett gäng intresserade besökare följa med Mi Nilsson när hon visade runt i lokalerna.

– Här kan man ta en fika med hunden och andra likasinnade. Vi tänkte också ha hundpromenader som utgår härifrån, berättade hon.

Rundvandringen fortsatte till ett rum med en nio meter lång simbassäng, där djur kan motionssimma eller rehabiliteras från till exempel en skada.

– Jag kallar det Ruzz- sim. Min hund Ruzzin har varit så rädd för vatten, jag gör allt det här för hennes skull, sa Mi Nilsson.

Hela projektet har gått på cirka sju miljoner kronor.

Kristin Ekstrand