• Helen Winge har jobbat som diplomerad zonterapeut sedan sju år tillbaka. Foto: Lena Dahlberg
  • Helen Winge säger att zonterapi hjälper kroppens egen självläkningsprocess.

Hjälper kroppen till självläkning

Helen jobbar med zonterapi

Helen Winge trycker och masserar olika områden på foten, eller i ansiktet. Hon är diplomerad zonterapeut sedan sju år tillbaka och hjälper sina kunder med allt från migrän till ryggont och avslappning.

I början av 1990-talet hade Helen Winge och hennes dåvarande man svårt att få barn. Hennes mamma hörde talas om att zonterapi kunde hjälpa och paret gick på behandlingar.

– Det är sedan länge känt att zonterapi kan hjälpa par att få barn. Jag blev så småningom gravid, zonterapi var en kompletterande del av den behandling vi genomgick.

Skiftande besvär

Helen Winge blev nyfiken på zonterapins sätt att se på kroppen och bestämde sig för att utbilda sig inom området. 2003 gick hon en grundkurs på Axelsons i Stockholm.

– Jag kompletterade med ansiktszonterapi lite senare. Efter ytterligare utbildningar blev jag diplomerad zonterapeut 2007 och startade då företaget Zonlyckan.

Vid sidan om sitt ordinarie arbete på öppna förskolan Elvan tar hon emot kunder med de mest skiftande besvär.

– Det kan handla om allergier, smärta, värk, fibromyalgi eller psykiska besvär. Men jag har även kunder som kommer hit för välbefinnandets skull.

Hjälper kroppen läka

Zonterapi är en flera tusen år gammal självläkningslära där man tänker sig ett kommunikationsnät mellan kroppens blod-, nerv-, lymf- och akupunkturbanor/meridianbanor.

– Alla organ har koppling till zoner i foten och ansiktet. Obalans i kroppen visar sig som olika symptom, till exempel problem med rygg eller mage. Jag märker om kunden har en blockering för då smärtar det i motsvarande område i foten.

– Genom att trycka på olika zoner sätter jag igång en cirkulation och stimulerar därmed självläkningsprocessen.

– Zonterapi är en orsaksbehandling – inte en symptombehandling. Jag botar inte utan hjälper kroppens självläkningssystem.