• Ann-Katrin Wilhelmsson, Gunilla Grybäck, Marie Grybäck och Astrid Andersson hjälps åt med osttillverkningen. Foto: Lena Dahlberg
  • Astrid Andersson rör sönder ostmassan så att den sjunker till botten. Vasslen kan sedan hällas av.
  • Steg 1. Ostmassan fördelas i formen i omgångar. Vasslen pressas ur med en handduk.
  • Steg 2. Efter att ostmassan saltats en sista gång och slätats till stjälps osten upp på en torr handduk.
  • Steg 3. Byt handduk, fixa till eventuella sprickor och lägg tillbaka osten upp och ner i formen. Låt stå ett dygn och ta sedan ur osten ur formen. Låt den torka i rumstemperatur.

Hemost - en delikatess på julbordet

Julstök på gammeldags vis

I det stora köket hemma hos Astrid Andersson i Getterum är det full aktivitet. Både korv, stenugnsbakat bröd och hemost ska göras nu veckorna innan jul. – Det är roligt att samlas en dag och hjälpas åt, tycker tre generationer kvinnor.

I den gamla stenugnen i källaren eldas det för fullt medan degen jäser. 20 limpor ska gräddas på gammeldags sätt efter att ugnen uppnått rätt temperatur och tvättats ren från aska och sot.

På en bänk i köket är viltkött framtaget ur frysen för att tina. Det ska bli till hackekorv och vildsvinskorv som sedan röks i rökhuset på gården.

Men först är det ostens tur. 30 liter ljummen mjölk med ostlöpe väntar på att stelna så att ostmassan kan skiljas från vasslen.

Tre generationer

Astrid Andersson bor på gården Sandhem i Getterum, cirka fem kilometer utanför Hjorted. Hon flyttade hit från Tuna 1949, när hon gifte sig.

– Jag började ysta ost redan då. Stenugnsbakat bröd har jag gjort sedan mitten av 1970-talet. Minst 135 gånger, det har jag antecknat. Det är många som varit här för att lära sig.

Den här gången är det sonhustrun Ann-Katrin Wilhelmsson, dottern Gunilla Grybäck och hennes dotter Marie Grybäck som hjälps åt med julförberedelserna.

Auktionsrekord?

Astrid Anderssons ostar, och limpor, är mycket populära. På Getterums missionsauktion för en månad sedan gick en limpa för 375 kronor och en hemost som vägde 9,5 hekto klubbades för 600 kronor.

Dyra ostsmörgåsar, men säkert väldigt goda!