• Johan Svensson och Emilia Eriksson på Johans Renhet och Hälsa i Gamleby. De underlättar för andra med en bred service på hemmaplan. Foto: Liselotte S Johansson
  • Städning är ett vanligt uppdrag som många önskar hjälp med.

Hemmafixarna i norra Tjust

I sju år har företaget som erbjuder allservice-tjänster till hem och företag nu funnits i norra kommundelen. Johans Renhet och Hälsa AB erbjuder tjänster för alla som behöver en hjälpande hand med sina vardagliga göromål, men också träning och utförande av massage.

Företaget som startade 2011 och nu har två anställda, inklusive ägaren själv.

– Drömmen var att ha ett eget företag och med mina tidigare erfarenheter som vaktmästare, inom trädgård och som lokalvårdare, kändes det rätt att välja de bitarna, säger Johan Svensson.

Johan är också utbildad styrketräningsinstruktör och har gått kurs inom motorsåg och trädbeskärning.

– Efter hand kom även Emilia Eriksson in i företaget och bidrog med massagedelen.

Emilia är utbildad inom svensk klassisk massage och har arbetat med det sedan 2007. Även hon har arbetat som fastighetsskötare samt i växthus, i trädgårdsbutik och med hotellstäd.

– Jag utför samma tjänster som Johan, förutom träningsdelen, säger Emilia Eriksson. En dag är aldrig den andra lik. Det kan börja med att jag städar, klipper träd, skottar snö och avslutar med att massera en kund. Det är många som uppskattar att vi gör allt och erbjuder helheten.

– Ja, det är en stor fördel med att vi är två som kan det mesta, då det alltid finns någon av oss tillgängliga och som är insatt i uppdragen, säger Johan Svensson.

En avlastning

Firman har expanderat sedan sin etablering i Gamleby och nu har den en regelbunden kundbas som hela tiden återkommer.

– Det som en gång började med en enskild firma och i mindre skala har spridit sig i trakten och växt till ett aktiebolag som kommer av nöjda kunder, vilket är jätteroligt.

Kunderna är flest äldre personer som inte klarar av allt hemma längre, men det är även många familjer som önskar avlastning.

– Ofta hjälper vi de äldre så att de kan bo kvar längre hemma, och det underlättar även för resten av familjen. För barnfamiljer fungerar vi också som avlastning då det är ont om tid och ork, säger Johan Svensson.

En del av kunderna vill ha hjälp regelbundet, och en del bara ibland med till exempel putsning av fönster en gång om året.

– Vi märker att de blir lättade, och för oss är det en tillfredsställelse då de blir nöjda och glada över att få arbetet gjort, säger Emilia Eriksson.