• Ida Liljefors och Inga-Lill Svensson gör älgkorv som sedan ska rökas. Ett julpyssel som tar sin lilla tid men som är mödan värt. Foto: Lena Dahlberg
  • Efter rökning och torkning är älgkorven färdig att serveras på julbordet.
  • Inga-Lill Svenssons rökhus fungerar ypperligt till både kött och fisk.
  • Hemgjord korv där man själv kan påverka innehållsförteckningen.

Hemgjord rökt korv till julbordet

Tid för julmat

Julbordens tid närmar sig och vad kan väl vara bättre än att starta december med att prova någon annans specialiteter. Här tipsar kocken Ida Liljefors och hennes farmor Inga-Lill Svensson om hur du gör egen korv till julbordet.

Hemma hos Inga-Lill Svensson i Hjorted jobbar köksassistenten för fullt. Hon och Ida Liljefors hjälps åt att göra olika sorters korv för provsmakning. De sorter som passar bäst till julbordet görs senare på Långsjöns Restaurang.

– Det är mycket jobb med att göra egen korv. Rökningen är tidskrävande med flera olika steg. Det behövs fingertoppskänsla, men så blir korven väldigt god också, säger Ida Liljefors.

Kräver erfarenhet

Inga-Lill Svensson har erfarenhet av både korvtillverkning och hur korven sedan ska rökas. Eget rökhus har hon haft i minst tio år.

– Jag har rökt bland annat lax, rådjur och hjort. Det är viktigt att använda alved och enris. Först torr ved så att det blir varmt, sedan fuktig ved och enris för att få rök.

– Det ska vara 70 grader när man röker korv. När innertemperaturen i korvarna är 68 grader är de klara, det brukar ta runt sex timmar. Det handlar mycket om erfarenhet och känsla.

– Sedan förvaras korvarna i kylskåp i två veckor för att torka.

Speciellt julbord

På Långsjöns Restaurang förbereder man sig för det första julbordet i de nya ägarnas regi. För maten ansvarar Ida Liljefors, med hjälp från Åsa Helmersson och Marie Ankarman.

– Det blir ett traditionellt julbord lagat från grunden. Malin Svensson ansvarar för dessertbordet.

– Här vid Långsjön har vi sittande julbord, det blir lite speciellt men väldigt bra hoppas vi. I Mörtfors är vi inne på tredje säsongens julbord. Där var det rökta rådjuret och hackekorven några av favoriterna förra året.

Citat:

”Det smakar väldigt bra med egentillverkad korv eftersom man vet vad det är i den.”

Inga-Lills älgkorv

1kg älgfärs från Totebo gård