1. Gamleby folkhögskola fick en alldeles egen discgolfbana för snart ett år sedan. En trevlig aktivitet som alla kan nyttja, året om. Foto: Lena Dahlberg

  Hälsotänk på folkhögskolan

  NyheterMats Wedel, lärare på fritidsledarutbildningen på Gamleby folkhögskola, provade på discgolf sommaren 2015 - och fastnade för en sport han beskriver som en året-runt-sport som är kul för alla. Sedan ett år tillbaka finns det en discgolfbana i skolans omgivningar.

  • Annons
   billiga resor billiga resor
 2. Jakt är ett intresse som spänner över generationer. Foto: Lena Dahlberg

  Stort intresse för jägarexamen

  NyheterAntalet personer som avlägger delprov för jägarexamen har minskat jämfört med 2015, enligt statistik från Naturvårdsverket. Men Ivar Svensson, utbildare inom Studieförbundet Vuxenskolan, ser inga tecken på minskat intresse i Västerviks kommun.

 3. Sparky och Texas, av rasen flatcoated retriever, har betytt mycket för Johnny Janssons välmående. Foto: Lena Dahlberg

  Fick recept på hund - för att må bättre

  NyheterSparky och Texas verkar ha hur mycket energi som helst där de busar, springer, apporterar och fullkomligt älskar livet. Deras livsglädje har dessutom smittat av sig till husse och matte. – Jag kan verkligen rekommendera att skaffa hund. De blev förmodligen min räddning, säger Johnny Jansson.

 4. Ann-Kathrin Bäckström och Johnny Jansson plockar mer än 100 liter bär på sin aroniahäck. Ett nyttigt tillskott i kosten. Foto: Lena Dahlberg

  Superskörd av nyttiga bär

  NyheterAronia beskrivs ofta som ett "superbär", något som Johnny och Ann-Kathrin Bäckström tagit fasta på. De plockar drygt 100 liter aroniabär, fryser in och gör saft av.

 5. Wille Nilsson med Bustan, en ardenner som tyvärr inte längre finns i livet. Däremot finns hennes döttrar Blunda och Blinka på Brotorp. Foto: Lena Dahlberg

  Hästtema på Brotorps gård

  NyheterHos Wille Nilsson och Lena Johansson på Brotorps gård i Hummelstad är det premiär för att ha en samlingsplats under Smaka på Tjust.

 6. Katja Fridsta, diabetessjuksköterska vid Esplanaden Hälsocentral i Västervik. Foto: Lena Dahlberg

  "Kostbehandling räcker ofta i ett tidigt skede"

  NyheterTyp 2-diabetes verkar bli allt vanligare. Vår tidning frågade Katja Fridsta, diabetessjuksköterska vid Esplanaden Hälsocentral i Västervik, vad hon anser om en eventuell ökning.

 7. Många nybörjare ville prova Argentinsk tango. Foto: Åsa Thaberman

  Tango – rolig och utvecklande dans

  NyheterVästervik Tango har ordnat kurser i den argentinska dansen i tio år, och i början av terminen erbjöd man en gratis prova-på-kväll för nyfikna. Ett trettiotal dansare kom för att lära sig äkta argentinsk tango av instruktörer som lärt sig dansa i Buenos Aires.

 8. Mats Tusenfot är konstnären som har fotomontage som specialitet. Foto: Lena Dahlberg

  Fascinerande provokativ konst

  NyheterÖgon som tränger ut ur sina hålor, avhuggna ben där köttet syns och så alla dessa skelettdelar. Men också vackra frukter, blommor och gräs. Det låter onekligen som väldigt morbid fotokonst, men enligt Mats Tusenfot är inte avsikten att chocka. – Jag vill att det ska bli en spänning. Finns inte den så blir konst ganska tråkig.

 9. Kockar från Ingelstad, Gamleby folkhögskola och Gamlebygymnasiet under en kursdag. Fr v Joakim Junghard, Elisabeth Grindestam, Pernilla Karlsson, Karin Aringstam, Christoffer Hellman, Anette Haglund, Maria Pettersson, Ulrika Ekström, Adam Urefalk, Åsa Bergholm och kursledare Carolina Ericsson från Mat & hälsa. Foto: Helena Igelström

  Inspirerande kick off för mer grönt i maten

  NyheterKurser som inspirerar till nya rätter och mer grönt i maten är ett sätt att få både personal och elever att äta lite nyttigare. I början av augusti genomfördes en kick off i köket på Gamlebygymnasiet, där även kockarna från Ingelstad naturbruksgymnasium och Gamleby folkhögskola var inbjudna.

Ladda fler artiklar
 • Annons