1. Michael Johansson har jobbat med båtar sedan slutet av 1990-talet. Sedan sex år tillbaka i det egna företaget MJ Marine. I bakgrunden en eksnipa, intill Michael en Albin O-11 färdig för montering. Foto: Lena Dahlberg

  Träbåtar ligger honom varmt om hjärtat

  NyheterI den stora plåtfastigheten på Lucerna är det jobb från morgon till kväll. Våren är en hektisk tid för den som jobbar inom båtbranschen. Michael Johansson är en av dem. Hans specialitet är renovering av båtar, såväl plast som trä. Han säger inte heller nej till att renovera en gammal Albin-motor.

 2. Ett dopp eller två?

  NyheterI Västerviks Museums samlingar finns ett flertal baddräkter. Den blåvita baddräkten skänktes till museet av Gunborg Håkansson år 1954 och kan dateras till tidigt 1900-tal. Den rödvita 60-talsbaddräkten är skänkt av Sylvia Johansson 1981.

 3. Hög tid att lägga i båten, men först bottenmålning och vaxning.

  Välj rätt färg till bottenmålningen

  NyheterNu är det hög tid för en uppfräschning av båten, något som till viss del börjar vid båthyllan i färgbutiken.

 4. Det går undan i offshoreracing, en gren inom båtracing. Runt 60 knop närmare bestämt. Foto: Björn Fernberg

  Mekanikerna som lever för racing

  NyheterMarinmekanikerna Danne Johansson och Tim Johansson är inte bara ett team på jobbet, de är ett team även på fritiden. När de inte skruvar och lagar kunders båtar på jobbet hos Marincenter i Loftahammar så skruvar och tävlar de i så kallad offshoreracing.

 5. Roger och Tobias Ulvbane i den nya utställningshallen hos Vituddens Båtvarv. Foto: Lena Dahlberg

  Vituddens Båtvarv 110-årsjubilerar

  NyheterHårt arbete och flera generationers samlade erfarenheter gör att båtvarvet på Vitudden fortsätter utvecklas och expandera. Roger Ulvbane är andra generationen ägare till varvet som har anor sedan 1907. Och sonen Tobias, 28, fortsätter i farfars och pappas fotspår.

 6. Camilla Berg har jobbat som kapellmakare hos Royal Marine sedan 2001. I slutet av 2016 startade hon det egna företaget CB Marine, med samma inriktning. Foto: Lena Dahlberg

  Varierat arbete som kapellmakare

  NyheterAtt vara kapellmakare kan handla om allt från att ta mått på en båt och sy ett kapell, för att nästa dag vara fullt upptagen med att specialanpassa dynor och madrasser till nämnda båt. Eller att klä om en fåtölj.

 7. Valentina och Mikael Morán önskar att fler skulle försöka sätta sig in i hur det kan vara att ha ett barn med diagnos, i deras fall en dubbeldiagnos. "Fråga gärna om du kan hjälpa till i en jobbig situation". Foto: Lena Dahlberg

  Rutiner, förberedelser och en "plan B"

  NyheterBarn med ADHD möter ofta svårigheter i skolan. Det kan gälla såväl skolarbetet som i det sociala samspelet med kompisar. Att dessutom ha autism gör inte saken lättare. Det vet Valentina Morán. Hennes son Linus, 13 år, fick diagnoserna ADHD och autism när han var tre år.

 8. "Vi ser över närtrafiken i hela länet"

  NyheterNärtrafiken i Kalmar län utnyttjas av allt fler. Just nu arbetar Kalmar Länstrafik, KLT, med en översyn gällande hela närtrafiken. Vilka eventuella förändringar det handlar om framöver är dock osäkert. – Förhoppningsvis är vi klara med översynen till de nya tidtabellerna i augusti, säger Hans Nilsson, servicechef KLT.

 9. Britt-Marie Nilsson är ett välbekant ansikte för chauffören Jens Larsson. Foto: Lena Dahlberg

  Hon vill att fler ska använda närtrafiken

  NyheterDet är fredag morgon och klockan närmar sig tio. Britt-Marie Nilsson, 72, väntar på att taxibussen ska komma till Karlshult, som ligger fem kilometer utanför Överum. – Jag åker till Gamleby en gång i veckan för att handla och uträtta ärenden. Det är en jättebra service.

 10. Fritidsledarlinjen förbereder Gamlebyutmaningen - en kamp på tid riktad till de yngre besökarna. Mathilda Klasson, Dennis Jönsson och Niclas Eriksson tillhör gruppen som håller i aktiviteten.

  Abalone Dots - höjdpunkten under Folkhögskolans dag

  NyheterAtt fira folkhögskolans egen dag är en mångårig tradition som man vårdar väl i Gamleby. På lördag blir det dessutom lite extra guldkant på dagen då man bjuder på konsert med Abalone Dots.

Ladda fler artiklar