• Hasselörodden lockade både turister och invånare samt ett stort antal båtentusiaster.
  • ”Hasselörodden hjälper till att bevara båtarnas kulturarv”, säger Harald Hjalmarsson. Foton: Joakim Appelqvist.

Hasselörodden – en trogen folkfest i 35 år

Storpublik firade 35-årsjubileet av Hasselörodden i strålande sol

Till strålande solsken och en kaj till bredden fylld med folk rodde omkring 40 träsnipor in i Fiskarehamnen igår. Det var den 35:e upplagan av rodden mellan Hasselö och Fiskaretoget.
– Det är helt underbart att ro i hamn och bli mottagen av så här mycket folk tillsammans med andra vackra snipor, säger Kalle Klensmeden som näst först i ledet rodde in i hamnen.
Intresset för årets upplaga av Hasselörodden var rekordstort, både sett till antalet båtar men också till antalet besökare vid hamnen. Människor, såväl barn som vuxna, stod tätt intill varandra längs kajen.

Bär en egen historia

Besökarna var turister blandat med nyfikna invånare, men också de sanna båtentusiasterna vars snipa ligger i viken utanför sommarstugan.
– Varje snipa bär sin egen historia och en hemlighet som vi får en skymt av i de träoljade plankorna som speglar sig i vattnet, säger Anders Karlsson som varje år besöker Västervik just för detta evenemang.
– Jag har en egen träsnipa som jag tagit över efter min farfar som jag vårdar väl och tycker det är fantastiskt roligt att se så många människor med samma intresse, säger han.

En idyll

Hasselörodden har genom åren gått från ett jippo till en riktig folkfest som involverar hela staden. Längs kajen vandrar roddarna i svart väst och vit skjorta. Några dansar schottis och lägger armkrok om varandra. Fiskaretorget är full av torghandel med hantverk, mat och glass.