• Helén Göransdotter Ljung vid ett av de skåp hon tycker allra mest om. Dessutom innehåller det många glas, både äldre och nyare, något hon gärna samlar på. Dragspelet ovanpå skåpet tillhörde hennes morfar och är ett minne som alltid fått följa med där hon och familjen bott.
  • Vardagsrummets sköna sittplatser går i samma färgskala som resten av lägenheten: det är vitt och grått som dominerar. De stadiga fotpallarna fungerar även som extra sittplatser. Dessutom är de en bra förvaring. Katten Sigge är gärna med där det händer saker. Foto: Lena Dahlberg
  • Hallen är nästan Helén Göransdotter Ljungs favoritrum, näst köket. Den är stor och välkomnande, samt gör besökaren nyfiken på vad som finns lite längre in i bostaden...
  • Köket är ganska litet, men trivsamt. Här är det trevligt att sitta med en kopp kaffe och lyssna till musik. Det öppna skåpet med bland annat specerier och frukt tillhör en sällsynt färgklick i bostaden.

Harmonisk och ljus färgskala som ger lugn och ro

När det var dags att lämna villan i utkanten av Västervik hittade familjen Göransdotter Ljung den perfekta lägenheten i ett lite äldre trevåningshus nära centrum. Efter fyra år är det en lugn oas där katten Sigge gärna välkomnar besökare med en kärvänlig strykning. – Jag vill ha en lugn och dämpad färgskala, gärna med inslag från naturen. Den stora balkongen och trädgården gör sitt till för att vi trivs så bra här.
Helén Göransdotter Ljung började tidigt intressera sig för inredning och färgsättning och det har sett väldigt olika ut under årens lopp.
– Jag fick fria händer när jag bodde hemma. På 1970-talet var det mycket brunt och orange, det är nog därför jag har så svårt för det idag...
– För tio, femton år sedan hade vi många tunga, mörka ekmöbler och äkta mattor. En dag kände jag att jag inte mådde bra av de där möblerna. De fick succesivt ge plats för en lättare möbelstil och ljusare färger. Och det har bara blivit ljusare med åren.
– Trivs man inte måste man släppa taget och våga göra sig av med saker.

Kreativiteten flödar

Inspirationen kommer bland annat från dansk design och Helén Göransdotter Ljung åker gärna till Köpenhamn för att både titta och handla.
– Jag kan nästan inte säga var sakerna här hemma kommer ifrån, eftersom det är en sådan blandning. Det finns både nytt och arvegods. Många av möblerna och småsakerna kommer från second hand.
– Men jag är totalt ointresserad av pris och märken. Det viktiga är känslan och att jag gillar föremålet.
I hobbyrummet står symaskinen alltid framme och det händer att Helén tar fram hammaren för att tillverka en tavelram eller för att fixa någon småsak.
– Jag gillar att vara kreativ och måste alltid ha något för händer. Det återspeglas även i de olika yrken jag haft, både som fordonsmekaniker, kokerska, dekoratör och som säljare i klädbutiken Razz.

Samlar på speglar

Tavlor och konstföremål är inte något Helén Göransdotter Ljung faller för. Istället är speglar i alla dess former en stor favorit.
– De reflekterar ljuset så fint och bidrar till lägenhetens rymd. Du ser alltid något nytt i en spegel, vilket gör att de blir ett spännande inslag i inredningen.
Helén Göransdotter Ljung har bott i både villa och olika lägenheter och även om hon trivs väldigt bra med bostaden just nu finns det tankar om framtida boenden.
– Tänk att få flytta ut till en gammal skola på landet. Det vore verkligen en dröm!