• Mikael Nyman, energirådgivare, mäter däcktrycket på Hans Lönnerkvists bil som är inne för besiktning. Foto: Liselotte S Johansson

Har du koll på däcktrycket?

Mellan den 16 och 22 september var det den europeiska trafikveckan och denna gång har Västerviks kommun fokuserat på att jobba med upplysning kring däck.

Genom energimyndigheten och insatsprojektet "Transporter" i år, ser man nu över betydelsen av däck för att hjälpa miljön.

– Enligt designdirektivet från EU så visar det hur man ska kunna välja smart som kund vad gäller däckkvalité, säger Mikael Nyman, energirådgivare, Västervik Miljö & Energi. Det handlar om hur energismart ett däck är vad gäller väggrepp och våtgrepp.

I den lokala insatsen ska allmänheten även upplysas vad man kan tänka på vad gäller däcktryck. Det kommunens rådgivare då gjorde för en vecka sedan var att besöka Besikta Bilprovning.

Sparar bränsle

Besöket skedde en helt vanlig dag då olika bilägare kom för att besikta bilen. Den här dagen hade Hans Lönnerkvist bokat tid.

– Om man har rätt däck och rätt tryck i däcken kan man spara 10 procent bränsle, upplyser Mikael Nyman.

Vad däcktrycket ska vara hittar man information om i dörrkarmen eller innanför tanklocket. Kan man inte mäta sitt däcktryck själv finns det en plusservice hos Besikta så att någon kan hjälpa till med det första gången.

– Den här bilen har bra däcktryck med bara små skillnader runt om på däcken.

– Igår var vi Vimmerby. Där hade vi lite diskussioner om vad som sliter mest, om det var för mycket eller för lite däcktryck och så vidare.

Mätningen var klar på två minuter. Han överlämnar en ledlampa och en guldstjärna för ett godkänt däcktryck till Hans Lönnerkvist för sin Volkswagen.

– Tio till 20 tiondelar i skillnad är okej på däcken, och här såg det här såg det bra ut, säger Mikael Nyman.

– Jag brukar kolla däcktrycken och fylla på regelbundet, säger Hans Lönnerkvist.