• Philip Skännestig och Håkan Andersson glasar in en balkong i Tändsticksområdet.
  • Christopher Appelqvist och Jim Karlsson hjälps åt att byta vindrutan på en bil. Foto: Lena Dahlberg

Håkan och Jim driver ett av Västerviks äldsta företag

”Att vara glasmästare kräver talang och skicklighet”

Att vara glasmästare är ett varierat yrke där arbetsdagen kan handla om allt från lagning av stenskott på bilrutor till arbete på hög höjd när glastak eller fönster ska bytas eller renoveras.

Håkan Andersson och Philip Skännestig från Anderssons Glasmästeri AB klättrar snabbt upp för stegen till balkongen på tredje våningen. Lägenheten med havsutsikt har tre balkonger och alla ska glasas in.

– Det är många sådana här arbeten nu. Inglasningar är populärt, likaså räcken med glas och aluminiumprofiler.

Arbetet på glasmästeriet handlar mest om att byta och laga bilrutor, renovera fönster och att sätta insynsskydd och solskydd på fönster. Man åtar sig även tavelinramningar och montering av glaspartier över diskbänkar, något som blivit mycket populärt vid köksrenoveringar.

– Vi har nyligen avslutat ett arbete där vi satt in duschväggar, speglar och glasdörrar i ett gym. Vi har även lagat ett glastak på Stadshotellet, säger Håkan Andersson.

Nästan 100 år

Arbetet som glasmästare är ett riktigt hantverk som både kräver skicklighet och fallenhet för yrket, säger Jim Karlsson.

– Efter avslutad gymnasieutbildning jobbar du tre år som lärling. Sedan finns det ofta en efterfrågan på marknaden eftersom yrket står inför en hel del pensionsavgångar.

Jim Karlsson och Håkan Andersson äger Anderssons Glasmästeri AB sedan 1994 och firar alltså 20 år.

– Det var min farfar, Gunnar Andersson, som startade företaget i början av 1900-talet, säger Håkan Andersson.

Håkan pensionär

Under våren 2015 går Håkan Andersson i pension. Jim Karlsson tar då över företaget själv, men fortsätter på samma sätt som nu.

– Det är upp och ner i byggbranschen, men vi har gott om jobb och hoppas såklart det fortsätter så.