• Patricia Pettersson, Matilda Grönvall, kinesisk arbetskamrat, Josefine Karlsson och Mi Kind på det hotell där de arbetade.
  • Hus och utsmyckningar i den gamla delen av Shanghai. Foto: Patricia Pettersson
  • Ett typiskt bostadsområde i Shanghai. ”Det hänger alltid mängder med tvätt utanför deras fönster”, säger Patricia Pettersson som nästan blev lite chockad över att se hur Shanghais innevånare bor.
  • En av de största gatorna i Shanghai.
  • Jasminte serveras så här vackert under en teceremoni.

Gymnasister arbetade på hotell i Kina

”Ett utbyte som gav mersmak”

Västerviks gymnasium har under flera år haft ett utbyte med Kina, där elever fått möjlighet att praktisera i Shanghai. I våras reste fyra tjejer dit för att prova på livet som hotellanställd. – Vi har fått en bra erfarenhet och vet lite mer om hur det är att jobba utomlands nu, säger Patricia Pettersson.

Den 27 mars åkte Mi Kind, Josefine Karlsson, Matilda Grönvall och Patricia Pettersson till Shanghai för att jobba på ett hotell i fyra veckor. Tjejerna arbetade heltid och de fick insyn i de flesta av arbetsuppgifterna på hotellet.

– Vi provade både bageriet, restaurangen, receptionen, baren och att ta emot gästerna vid entrén, säger Patricia Pettersson.

– För hotellägarinnan var det hög status att ha utländska studenter. Det var väldigt många som tittade på oss i början eftersom det inte är så många västerlänningar där.

Bra engelska

Hotellet låg lite utanför centrala Shanghai och från flygplatsen tog de snabbtåget dit.

– Det var häftigt! Vi åkte i nästan 400 km/h.

Innan resan hade de varit lite oroliga för att deras engelskakunskaper inte skulle räcka till, men det visade sig att kineserna inte var så bra på engelska.

– Det blev en hel del språksvårigheter, och vi fick både rita och använda kroppen för att göra oss förstådda. Men det gick bra. De som jobbade där tyckte det var väldigt kul att ha oss där, berättar Patricia Pettersson.

Värdefull erfarenhet

De fyra veckornas arbete gav både mersmak och en bra erfarenhet, tycker Patricia Pettersson.

– Det var verkligen värt att åka dit. Utbytet gav en värdefull bredd till vår utbildning och vi utvecklades i att prata engelska. Vi kan absolut tänka oss att arbeta utomlands i framtiden.