• Christel Wallman Abbegård och Gun Abbegård säljer den salong som Gun drivit i mer än 40 år. Christel kommer dock att jobba kvar i verksamheten, medan Gun går i pension. Foto: Lena Dahlberg

Gun lämnar frisöryrket efter 51 år

Hon var färdig frisör 1963 och öppnade sin första salong i Stockholm 1964. Hur många kunder Gun Abbegård haft under alla dessa år har hon ingen aning om, men många är det! – Jag har alltid trivts med mitt yrke och blivit vän med många av mina kunder. Det är klart att jag kommer att sakna dem.
Hennes första salong i Västervik, Salong Mini, såg dagens ljus 1971. Den fanns först i källarplanet hemma i villan, men flyttade senare in till centrum, i huset där Fonus ligger idag. 1991 bytte salongen namn till Chrisma Hårdesign.
– Lokalen blev för liten så 2001 flyttade vi till Stora torget.

Inspiration utifrån

Gun Abbegård har alltid varit mån om att sätta kunden i centrum samtidigt som hon varit öppen för nya trender och influenser utifrån. Inspirationen har bland annat kommit från kurser utomlands.
– Redan 1974 började jag åka till London. Det vi fick lära oss där var lite av en revolution inom yrket. Tidigare hade det varit mycket hårläggningar, nu fick vi lära oss en helt ny klippteknik.
– Jag är också medlem i Intercoiffure, en internationell frisörklubb som anordnar världskongresser var fjärde år. Det är väldigt roligt att åka och bli uppdaterad med nyheter från hela världen.

Säljer till anställda

Dottern Christel Wallman Abbegård utbildade sig till frisör i Chicago. Gesällen tog hon hos Salong Mini 1985.
– Jag hade verkligen inte tänkt bli frisör, men insåg till slut att det nog var det jag ville bli i alla fall. Jag har ju varit med mamma i salongen sedan jag var liten.
De senaste 15 åren har mor och dotter ägt Chrisma Hårdesign tillsammans. När nu Gun Abbegård ska gå i pension väljer de att sälja verksamheten till två av de anställda.
– Jag ville inte ta över själv, men fortfarande jobba kvar inom yrket, säger Christel. Det passar därför väldigt bra att Veronica Svensson och Anette Bergström fortsätter att utveckla verksamheten.