• Ingela Svanström, Piroska Kallay och Björn Karlsson firar att sommaren äntligen är här.
  • Lite av varje som tillbehör på buffébordet, bland annat coleslaw, hembakat bröd och rödbetssallad. Ananasen ska grillas till efterrätt.
  • Piroska Kallay och Ingela Svanström grillar ”på riktigt” över glödande björkved. ”Inget larv med el eller gasol”, säger Ingela.
  • Grillade älgfärsburgare med diverse smaskiga tillbehör. Perfekt sommarmat i glada vänners lag.
  • Hemgjord vildsvinskorv och älgfärsburgare grillas över glödande björkved.
  • En vanlig grill går bra att fylla med ved. På så sätt gör du din egen grillkol.
  • En isig balja med lite av varje. ”Se till att det även finns alkoholfritt”, säger Ingela Svanström.
  • Grillad butternut-pumpa. ”Passar till det mesta, strö gärna över lite flingsalt”, tipsar grillmästarna.

Grilla på egen glöd

Vedgrillad älgbiff och hemgjord vildsvinskorv

”Att grilla ska vara ett sätt att umgås – lätt, okomplicerad och kul!” Det säger Piroska Kallay och Ingela Svanström när de bjuder in till grillfest i trädgården.

Majsolen värmer gott och förväntningarna inför kommande måltid stiger allt eftersom råvarorna bärs ut till buffébordet i trädgården. När Ingela och Piroska bjuder familj och vänner på grillat tycker de att man ska hjälpas åt.

– Gör själva tillagningen till en grej, det blir mer avslappnat då. Det är en skön umgängesform att grilla och äta tillsammans ute och det behöver inte alls vara en massa dyr utrustning, säger Piroska.

– Använd en stor grillyta, gärna en halv tunna så att du kan ha ved och kol bredvid varandra, i olika tillagningssteg, tipsar Ingela. Själv tycker jag det är larv med el och gasol – vedgrillat ska det vara!

Bjud blandad dryck

När det gäller välkomstdryck, eller under-tiden-maten-blir-klar-dryck, så är det smidigt att ställa fram en balja med is och blandade flaskor.

– Var och en tar det de vill, se gärna till att det finns några udda sorter och var noga med att det finns alkoholfritt. Det finns en massa gott att välja på nu för tiden, säger Ingela.

”Bort med sånt larv som el och gasol – det ska vara grillat på ved!”

 

Crepinetter (biffar)

800 g älgfärs

500 g fläskfärs från Glada grisar

salt, peppar

caul fat (en hinna som kommer från buken, kan beställas hos Glada grisar)

– Den fina hinnan, caul fat som den heter på engelska, håller ihop färsen på ett bra sätt när du ska grilla, säger Ingela Svanström. Den är bra att linda in lite torrare kött i också eftersom den innehåller en del fett som smälter vid grillningen. Hinnan märks inte när du äter, möjligen blir det en lite knaprigare yta på biffarna.

 

Ingelas vilda korv

300 g späck

650 g vildsvinsfärs

äppelcidervinäger

paprikapulver

koriander

spiskummin

muskotnöt

salt, peppar

nötfjälster

– Har du en assistent med korvhorn är det inga problem, men det går även att använda en tratt med kort pip, tipsar Ingela.

 

Rödbetssallad

kokta rödbetor

fetaost i oljemarinad (använd även oljan)

ruccola

Coleslaw

0,5 strimlat vitkålshuvud

3 rivna morötter

3 dl gräddfil

3 msk majonäs

2 msk koncentrerad apelsinjuice

salt, peppar