• Vårens energi är på språng och gränsen mellan årstiderna får förgyllas med härliga vårbuketter. Foto: Liselotte S Johansson
  • Stanna upp, känn, och låt dig fyllas av den annalkande vårenergin...

Gränsen till våren

Nu är ljuset starkare och våren i farstun. Mars är som bindemedlet mellan vinter och vår, mellan snö och sol, mellan slask och knopp. Det är en busig variant där allt kan hända.

I mars kan det vara mycket städande i trädgården som behöver ske. Kom ihåg att flytta på skräp- och lövhögarna före du eldar upp dem, för att skydda igelkottarna som kan ha övervintrat där...

Månaden behöver ändå inte vara tråkig. Utan tvärtom, full av förväntan och livgivande. Hur många av er börjar förkultivera blommor till sommaren? För trädgårdsmänniskor kan det vara nu då den mest hektiska vårbrådskan sätter in. Det är en härlig känsla att ta de där små fröna och så dem i lite jord.

Det här saknar jag från "huslivet" då jag just nu bor i lägenhet. Att trädgårdsplanera och få köra händerna i jorden ordentligt. Speciellt kryddväxter och örter, men även blommor och grönsaker. Det finns inget som slår att skörda den eget odlade, smakrika och giftfria maten direkt från det egna trädgårdslandet.

Jag har dock insett att en lägenhet inte behöver vara helt begränsande vad gäller odling. Att anpassa sig är väl människans bästa förmåga genom evolutionen? Även om det kliar efter stora jordplättar och rader av nyttigheter och höga blomstänglar, så går det ändå att anpassa sig efter den plats där man är. Det finns glädje även i det lilla, och att uppskatta det, gör att vi mår bra. Krukor, balkonglådor och andra hyllvarianter att bombardera med några favoriter går ju faktiskt bra.

Efterlängtade vår, jag gillar dig stenhårt, och snart är även april här! Nu ler vi åt solen och njuter av fåglarnas sång. De talar om att nytt liv alltid återkommer i en eller annan form. Det är upp till oss att se den.