• Göran Jeansson tecknar gärna på fritiden, helst porträtt och bilar.
  • Göran Jeansson använder sig av tusch eller blyerts när han tecknar, ibland kombinerar han de båda teknikerna.
  • Göran Jeansson har tecknat bilar, traktorer och personer sedan han var liten.

Göran har tecknat bilar hela livet

Skönt formade linjer där varje detalj noggrant finns avbildad. Det märks att Göran Jeansson gillar att teckna. – Porträtt och bilar är nog det som passar mig bäst. Gärna lite äldre modeller av BMW.

Som små klättrade Göran och hans tvillingbror Anders upp på köksbordet, la sig i varsin ände och tecknade bilar och traktorer direkt på Perstorpsskivan. Något de uppmuntrades att göra av sina föräldrar.

– Ingen i släkten hade den talangen. Alla tyckte vi var duktiga och det sporrade såklart.

Berghs som 17-åring

När grabbarna var i 15-årsåldern tog de en korrespondenskurs i teckning och som 17-åringar började de på Berghs, konstskolan i Stockholm.

– Det var väldigt lärorikt och jag skulle inte vilja ha det ogjort. Det var nog här som jag började använda tusch mer och mer.

Beställningsjobb

Göran Jeansson är uppvuxen i Glabo utanför Blankaholm. Föräldrarnas önskan var nog att sönerna skulle ta över gården, åtminstone någon av dem, men så blev inte fallet.

– Anders har jobbat med att teckna i sitt yrke och jag lät mitt bilintresse ta överhanden. Men jag har alltid tecknat på fritiden, säger Göran. Några utställningar har det blivit och ibland tecknar jag på beställning, mest porträtt och bilar.

Lena Dahlberg