• Jennie Lindberg 39 år från Gunnebo är med och deltar i "Det stora Tårtslaget" som TV4 visar just nu. Vem som står som vinnare får vi snart se. Foto: Liselotte S Johansson
  • Här dekorerar Jennie tårtan på Guldkant som är utförd som en Junk Yard. I tv-programmet vann den en omgång för bästa smak och utseende. Foto: Liselotte S Johansson
  • Alla deltagare.
  • Programledare Marie Serneholt är framme hos Jennie och pratar bakning.
  • Jennie Lindberg har precis fått stort beröm för sin Japaninspirerade tårta.
  • Här bedöms tårtor i en av programmets dekorationstävlingar.

Gör makalösa tårtor på TV

Jennie från Västervik - en vinnare oavsett hur det går

Snart görs det upp vem som står som vinnare i TV4-produktionen "Det stora tårtslaget", och kanske får vi en lokal konditor som tar förstaplatsen.

Jennie Lindberg är född i Uppsala, uppvuxen i Östersund, men hittade Västervik via kärleken och flyttade hit år 2001. Närmare bestämt till Gunnebo, där hon bor med sambon Daniel Rosengren och barnen Cornelia och Oliver.

– Här har vi fin skärgård, men Bydalen besöker vi varje år för att åka skidor, säger Jennie Lindberg. Jag måste åka hem och tanka fjäll ibland.

Under tre år på gymnasiets livsmedelsprogram med inriktning på bageri och konditori i Östersund och ett extra påbyggnadsår med konditori i Kristianstad tog hon för många år sedan sitt gesällbrev.

– När jag var liten målade jag alltid, och inom det här får jag utlopp för min konstnärliga sida. Att dekorera och uppfinna konstruktionsidéer är kul.

Hon har allt sedan dess arbetat på bageri och konditori både som anställd och egen företagare, och är sedan några år tillbaka anställd på Restaurang Guldkant.

"De ringde samma dag"

Jennie gick och klurade på det där med TV-programmet "Det stora tårtslaget".

– Jag hade sett programmet innan och tänkte om jag skulle kunna vara med. Jag ansökte sent men de ringde de till mig samma dag och ville jag skulle vara med.

I TV:rutan kan man upptäcka att deltagarna ligger på olika nivåer kunskapsmässigt, men det spelar mindre roll menar Jennie Lindberg.

– Det som är viktigast är att man har ett brinnande intresse, för då har man redan på egen hand läst sig olika tekniker och övat mycket på dem.

Sammanlagt är det åtta avsnitt som har spelats in där deltagarna varje gång kämpar i olika deltävlingar för att ta sig vidare till slutet.

– Vi har åtta timmar på oss att baka och dekorera en tårta. Och vad gäller hur stressad man blir, så har man här nytta av att ha tidigare erfarenhet och veta hur lång tid varje delmoment tar.

Oätbara tårtdelar

Visst ser tårtorna goda ut i TV, men allt går inte att äta. I programmet används "dummies", frigolittårtor, till alla våningar förutom den översta som sedan domarna skär i, smakar på och bedömer.

– Det är ändå intensivt, och oftast spelar vi in ett helt program samt hinner att påbörja ett andra program under endast en dag.

Deltagarna blev tillsagda att avsätta tre veckor som längst för inspelningen som skedde i höstas, och då vår tidning skrev denna artikel, har det hunnit gå väldigt bra för Jennie.

– Jag var lite osäker först, innan man vet hur duktiga alla är, men sedan kände jag att jag faktiskt kanske hade en chans att vinna. En del hade med sig avancerade tekniska prylar, men jag freestylar mycket. Man kan göra mycket med en gaffel eller annat man har hemma.

Hur är det att vara med i en inspelning med alla kameror?

– Det var lite ovant först, man vet inte alltid vad man ska säga, men det är intressant. Mellan bakningarna så ska man gå ifrån då och då för att de ska spela in våra kommentarer. Det sker efter att något redan har hänt men man ska prata i nutid, så man blir lite snurrig av tidsperspektiven och att hålla reda på dem.

– Sedan klipper de ju lite oväntat för att skapa roligare tv.

Programledare och domare upplevdes som proffsiga och sammanhållningen bland deltagarna var stor.

– Man blir så nära alla som är med och det känns hårt när någon får åka hem. Vi har ju pratat mycket om vilka känslor man har och ibland är det psykiskt tufft att vara utan sin familj.

Varje fredag bjuder nu Jennie och Restaurang Guldkant på den tårtan hon framförde i tv:rutan dagen innan.

– Vi kommer att erbjuda fler tårtor och bakverk nu framöver. Det är härligt att veta att man klarar av så här stora tårtprojekt som görs i Tårtslaget, det är ju inte så ofta man fått beställningar på det.

Vem vinner?

Vinnaren av TV-programmet avslöjar inte Jennie Lindberg. Men utav de avsnitt som hittills sänts så ser hon ut att ha goda chanser.

– Man kan ju hoppas, säger hon hemlighetsfullt.

Den som vinner får ett diplom, en resa till Birmingham i höst till Cake International Show samt ett deltagande på Skandinavian Cake Show.

 

Jennie Lindberg

Ålder: 39

Familj: sambo Daniel Rosengren, barnen Cornelia 10 år, Oliver 5 år

Gillar: familjemys, naturen, fjällen, att skapa

Ogillar: trångsynthet

Bästa bok/film: kan inte välja

Godaste bakverket: semlor

Drömmer om: det mesta