• Anders Johansson på ByggAnders i Västervik. Bakom arbetar sonen Joakim (Jocke) Johansson. Foto: Liselotte S Johansson
  • Ett av alla ovärderliga verktyg som snickare, även om Anders fortfarande gillar hammaren, är dyckertpistolen att skjuta in spik med.

Gör allt inom byggnation

Sponsrar och skänker över 20 000 kronor varje år

Anders Johansson har många år på nacken inom byggbranschen. De flesta av de åren har varit som anställd, men för ett par år sedan startade han eget, och driver nu ByggAnders i Västervik.

Tidigare har han arbetat på Byggtjänst i 31 år varav de sista 10-15 åren som arbetsledare.

– Där utförde vi arbete på många stora byggprojekt, säger Anders Johansson. Då Byggtjänst sedan gick i konkurs, tänkte jag, nu eller aldrig.

ByggAnders gör allt inom byggnation men tycker även om att samarbeta med andra firmor.

– Ibland tar vi hand om hela byggen och hela hus. Om det då är något vi inte utför själva så hyr vi in de tjänsterna. Det är skönt för kunderna att bara få lämna över ett helt projekt och be oss fixa det.

Trots att det är många byggfirmor i stan så har det inte påverkat företaget.

– Det fungerar bra, och ROT-avdraget tror jag påverkar mycket. Det är jättebra att det finns. Husen blir finare och bidrar till bättre stadsbild då fler har råd att anlita tjänsterna.

Bra dialoger och verktyg

Stolt presenterar Anders Johansson även sin son Joakim som också arbetar i firman tillsammans med ytterligare två anställda.

– Jag har arbetat i byggbranschen i fyra år nu, säger Joakim (Jocke) Johansson. Det känns jättebra, och att få arbeta i en mindre firma. Man lär sig mycket tack vare det. På stora byggfirmor kan man få hålla på att sätta gips i ett helt år, här är det aldrig så länge på en plats.

Att bli en bra snickare på mindre företag har sina fördelar håller även Anders med om.

– Man får vara med och bygga och se hela produkten bli klar.

– Sedan har jag alltid tyckt att det är viktig med bra verktyg och maskiner. Jobbet ska hållas flytande, och verktyg är inget man ska snåla på. Bra dialoger med kunden är också jätteviktigt, och att de ska kunna lita på det vi säger.

Välgörenhet

ByggAnders skänker även till välgörande ändamål regelbundet.

– Jag brukar skänka 20 000 kronor till Cancerfonden varje år då Cancergalan går på TV. Det är en självklar grej att skänka till och alla har vi någon nära som drabbats. Det uppmanar jag fler att göra.

– Vi skänker även till lokala idrottsföreningar och andra småorganisationer här i Västervik. Det är kul att ställa upp för vår stad, som till exempel VIK och Västerviks Speedway, säger Anders Johansson.