• Jan Hartman var med och startade Smaka på Tjust för nio år sedan. Foto: Lena Dahlberg

Goda smaker och upplevelser i Tjust

Om drygt en vecka är det dags för den åttonde upplagan av Smaka på Tjust. Här finns möjlighet att se, smaka och uppleva en mängd olika saker runt om i kommunen. Både mat, musik och konsthantverk.

Smaka på Tjust är en ideell förening som startade 2004 på initiativ av bland annat Jan Hartman.

– Tanken var att skapa ett forum för likasinnade, att föra samman producenter och restauranger för att de skulle kunna inspireras och lära av varandra.

Den populära skördefesten, där man kan åka runt till de olika medlemmarna startade i september 2006.

– Vi ville visa konsumenterna värdet av närproducerat. Att utveckla en stolthet för den regionala maten, där måltiden är en viktig kulturbärare. Här ingår inte bara det man äter, utan även dukning och underhållning – stämningen helt enkelt!

Fler eldsjälar

Om Jan Harman får önska så skulle han vilja utveckla föreningen genom att satsa på företagsutveckling, utbildning och inspirationsträffar.

– Gärna fler samarbetsprojekt för att kunna skapa ännu bättre evenemang.

Han efterlyser även nya eldsjälar till föreningen, för att den ska utvecklas och leva vidare.

– Det är alltid svårt att skapa ett brinnande engagemang eftersom alla har sitt eget att jobba med samtidigt, både producenter och restauranger.

– Eldsjäl kan man bara vara en kort tid.