• Dagverksamheten Glädjekällan från Västervik var med och uppträdde på Sundsvalls riksfinal i Musikschlaget. Foto: Privat
  • Tre av fyra personal som var med i Sundsvall. Från vänster: Christoffer Karlsson, Lena Koffed och Magnus Karlsson. Foto: Liselotte S Johansson

Glädjekällan deltog i Musikschlaget

Nu väntar ett uppdrag på Silja Line

I november var det musicerande gänget från dagverksamheten Glädjekällan iväg till Sundsvall för att delta i riksfinalen i Musikschlaget.

Det melodifestivalliknande eventet avslutade flera tidigare delfinaler som under året arrangerats runt om i landet. Glädjekällan från Västervik deltog i delfinalen i Linköping i våras där de vann mot elva deltagande.

– Nu på riksfinalen var det många som hade skrivit egna sånger som de uppträdde med, säger Lena Koffed, ansvarig Glädjekällan. Vi ställde upp med en Elvislåt ”Blues suede shoes”.

Vinnaren i riksfinalen vinner ett vandringspris och hela produktionen i Sundsvall var mycket professionellt anordnat.

– Det var nästan som på riktiga melodifestivalen, och hela eventet sändes live på internet. Det fanns green room, sminkloge, programledare, en jury och stor publik.

Motiverade artister

Lite nervositet kändes men deltagarna klarade av uppträdandet galant.

– Det gick jättebra. De flesta var extremt förväntansfulla och de tyckte det här var jätteskoj då de inte varit med om något liknande innan, säger Christoffer Karlsson, handledare.

– Alla var jättenervösa innan, men när det var dags tog alla sig samman och levererade.

Med motivation och peppning av varandra klarade gruppen att framföra ”Blues suede shoes”.

– På rikstävlingen finns det bara två placeringar, en vinnare och resten kommer på andra plats, vilket vi kom på, säger Lena Koffed.

Öppet Hus och Silja Line

Just nu har Glädjekällan 18 deltagare och strax kommer de att visa vad de gör ”till vardags”.

– När vi har öppet hus brukar andra passa på att komma hit och se hur vår verksamhet ser ut.

Den 19:e december är det öppet för den som vill komma och hälsa på. Då visas olika skapande verk från då de målat, spelat och sjungit.

– Kanske får vi höra någon dikt, och någon ny låt. Vi bjuder även på en föreställning den dagen.

Glädjekällan har även blivit uppmärksammade av Silja Line och blivit inviterade att spela där tillsammans med andra artister i mars 2018.

– En person såg oss då vi vann delfinalen i Linköping under Musikschlaget, och vi blev tillfrågade. Vi kommer till och med få ett gage för att vi är med och uppträder på Silja Line, säger Lena Koffed.