• Gitte Jonsson har runt 130 deltagare per vecka i olika zumba-kurser. Nu blir det zumba både innan och på karnevalsdagen.

Gitte – en riktig zumbamormor

Gitte Jonsson hyser en stor kärlek till zumban, dessutom är hon mormor. Att hennes barnbarn en dag ropade ”zumbamormor” kändes därför helt naturligt. – Zumban är fantastisk! Den passar alla åldrar och man kan dansa tillsammans. Den ger mig sån glädje och energi!

Gitte Jonsson var bara 17 år när hon flyttade från Danmark till Sverige och Gunnebo. Året var 1975 och det var för kärlekens skull förstås.

– Det var svårt att komma hit, det kändes så stelt, och det tog ett tag innan jag kände mig hemma. Dansen har nog hjälpt mig att finna mig tillrätta.

Alltid dansat

Enligt Gitte är det vanligt att barn i Danmark går i dansskola. Själv började hon dansa som tvååring.

– Det är på ett lekfullt sätt och barnen får träna på att dansa tillsammans, att hålla i varandra.

Hon har tävlat i både gymnastik och pardans, men slutade i tonåren när det blev andra intressen som tog över.

– Dansen har alltid funnits kvar inuti mig. När mina tre barn blev lite större startade jag egna aerobic-grupper i Gunnebo. Sedan dess har jag gått många utbildningar, bland annat till aerobic-, step-och kickboxinstruktör.

Får självförtroende

För tre år sedan utbildade hon sig till zumba-instruktör i Danmark. Nu har Gitte Jonsson cirka 130 deltagare per vecka i sina olika zumba-grupper.

– Zumban kan verkligen göra under med folk, få dem att växa och känna att de är någon. Dansen bygger självförtroende helt enkelt!

– Zumban fångar också fler ”vanliga” människor. Sådana som aldrig skulle gå till ett gym. Den innehåller ingen svår koreografi och jag skriker inga instruktioner i något headset. Det viktiga är att försöka lyssna till musiken och följa den.

Lena Dahlberg