• Chatrine Eriksson samlar på klänningar, gärna med lite femtiotalskänsla. Nu är vårens och sommarens klänningar framme, i garderoben hänger betydligt fler... ”Eftersom jag jobbar med kläder är jag intresserad av mode. Den varma årstiden har jag ofta klänning, gärna med markerad midja och vidd i kjolen.” Foto: Lena Dahlberg
  • Vardagsrum med retrokänsla. Kinnarpsstolarna är antagligen från 1976, teakmöbler och fåtölj från tidigare årtionden. Soffan från Ikea är av modernare snitt.
  • En teakmöbel som Chatrine Eriksson fått av barnens farfar passar fint in i stilen och rymmer en hel del porslin. Tavlor av Cassandra Rhodin.
  • En ensam brun keramikvas hade inte varit kul, men i grupp blir de ett fint blickfång. Färska blommor är en trivsam vardagslyx.
  • På den öppna spisen samsas fåglar, ljus och en lampa i en tilltalande gruppering. Ett tydligt exempel på hur gammalt och nytt blir en fin blandning, retro och modernt på samma gång.
  • Lite makabert, tycker Chatrine Eriksson om sin samling med uppstoppad gröngöling, skalbaggar och fjärilar. ”Men jag tror att jag ska utöka samlingen och leta fler passande insekter”.
  • De äldre teakstolarna passar bra till det nya bordet. Stringhyllan är nytillverkad, men de flesta av prylarna som står i den är second hand. Porslinet är också second hand - liksom det mesta av glas och porslin i skåpen.
  • Chatrine Eriksson har en hel del äldre porslin i skåpen. Här finns bland annat skålar design Stig Lindberg, tallrikar från Uppsala Ekeby och en porslinskarott Gefle ”Legyma”. ”De söta kaffekopparna har jag fått”.
  • Konservburkar behöver man inte bara köpa för innehållets skull - de är vackra att titta på också. Chatrine Eriksson har flera framme för att matcha inredningen i köket.

Gillar personliga hem – de är som museer fyllda med minnen

Huset, ytterdörren och den lite slitna trappuppgången gör att man som besökare reser minst 60 år tillbaka i tiden. Känslan av 1950-tal förstärks när Chatrine Eriksson, klädd i blommig klänning, öppnar dörren in till den mycket personligt inredda lägenheten två trappor upp. – Jag har femtiotalet och däromkring som en röd tråd och blandar gärna både nytt och gammalt i retrostil.

Att Chatrine Eriksson och barnen Viggo och Freja flyttade in för bara fem månader sedan är svårt att se. De tre rummen är inredda i en skön och hemtrevlig blandning av gammalt och nytt, retro och modernt. Men med en absolut övervikt av saker och möbler från tiden runt 1950.

– Jag har haft ett uttalat 50-talsintresse och samlat på mig saker från den tiden sedan jag var i 25-årsåldern.

– Det bästa jag vet är att fynda fina saker på bättre loppisar, antikaffärer och Tradera.

Väcker minnen

Samtalsämnen brukar inte saknas när det kommer gäster på besök. Många av sakerna sätter igång både fantasi och minnen. Vem kommer inte ihåg föräldrarnas hopplösa teakmöbler, farmors gamla plastflätade termoskanna eller det blommiga gammeldags porslinet i finskåpet?

– Många har en relation till mina saker och möbler. Kanske inte alltid så positiv, men folk säger ofta att det passar väldigt bra här och att ”det där är du Chatrine”.

– Vaser, prydnadssaker och möbler ser mycket finare ut om de kommer i sitt rätta sammanhang. Kanske flera i en grupp istället för utspritt här och var. Tyvärr slängs mycket från den här tiden när hem ska städas ur eller renoveras.

Mycket teak

Blickfånget i vardagsrummet är de gröna stolarna från slutet av 1970-talet. De kommer från Åhléns konferensrum och Chatrine Eriksson tog hand om dem när varuhuset stängde.

– De är av jättebra kvalitet, från Kinnarps, och passar min stil perfekt. Och så gillar jag grönt.

Matsalsbordet av teak hör ihop med stolarna i köket. Ett riktigt fynd som Chatrine hittade hos ett äldre par. Möblerna skulle slängas för att ingen ville ha dem.

Det matchande förvaringsskåpet i teak har hon fått av barnens farfar Lennart Larsson.

– Det är hans första flytta-hemifrån-möbel. Fint, kul att ha och så rymmer det en hel del.

Äldre porslin

Minnen från äldre släktingar är knutna till många av Chatrine Erikssons saker. Något som bidrar till att göra hemmet personligt.

– Damen med banjo i fönstret till exempel. En sådan hade min mormor. Mamma hittade en till mig på loppis.

– Och tavlan med den vakande ängeln. Den har alltid funnits i farmor och farfars sovrum.

I köket hänger en nytillverkad stringhylla, fylld med tidstypiska saker. En termoskanna med flätad plast, ryska gummor och porslinsburkar, design Stig Lindberg.

– Jag har nästan bara porslin och glas som jag köpt på second hand. Det är lite speciellts att servera köttbullar, potatis, brunsås och lingon på tallrikar som har en historia.

Snygga grupperingar

Även om Chatrine Eriksson handlar mycket på loppis finns det också nya saker i inredningen. Men alla i retrostil.

– Det är en härlig känsla att hitta den där speciella saken. Eftersom jag har speciella ”glasögon” när jag tittar i butiker ser jag nog sådant som ingen annan sätter värde på. Jag får en del också. Vänner och släkt håller utkik och hjälper mig att hitta sådant jag är på jakt efter.

– Hos mig hamnar den där fula bruna vasen i en grupp – och vips så blir det en snygg samling. Och ännu ett samtalsämne.

 

Här bor vi

Familj: Chatrine Eriksson med barnen Viggo, 9 och Freja, 6

Jobb: butikschef på MQ

Bostad: tre rum och kök på 74 kvadrat i trevåningshus från 1950

Inflyttning: oktober 2013

Bäst med bostaden: 50-talskänslan

Dröm: att renovera köket à la 50-tal

Citat: ”Drömmen är ett ”snyggloppis” med handplockade saker som grupperas för att visa kunder vad som blir fint tillsammans.”