• Per Andersson har varit fastighetsägare sedan 1970-talet till kvarteret Redaren. För några år sedan renoverade han det äldsta huset (i bakgrunden). Det byggdes på 1730-talet, men har både brunnit och varit putsat innan det återställdes till ursprungligt skick. Foto: Lena Dahlberg
  • Kvarteret Redaren sett från Hamngatan. Det ”Anderbergska huset” är byggt 1898. Det gula huset har tidigare varit brännvinsmagasin, men blev renoverat 1909 och omgjort till bostäder. Där bor Per och Ann-Chatrine Andersson sedan 40 år tillbaka.
  • Våningen består av fem rum, varav tre är i fil. I mitten ligger det här vackra rummet, med stora fönster och ett burspråk ut mot Hamngatan.
  • Kakelugnen sattes in under renoveringen 1909. Nu är det bara den kvar, säkert fanns det kakelugnar i alla rum innan det blev populärt att riva ut dem till förmån för bekvämare värmekällor.
  • Sekretären är tillverkad på Möbelsnickarskolan i Västervik. Det var Per Anderssons pappa Rudolf som köpte den.
  • Det gamla ringsystemet som fick pigan att skynda från rum till rum finns kvar, men fungerar inte för tillfället. Per Andersson har dock sparat ledningarna som behövs för att renovera systemet.

Gillar det historiska och livet som stadsbo

Per Andersson, kvarteret Redaren

Strax intill Stora Torget bor Ann-Chatrine och Per Andersson. Adressen är Hamngatan, men ingången till fastigheten ligger mot Rådhusgatan. Här träffar man ofta på Per Andersson, ägare till kvarteret Redaren, i samspråk med någon av hyresgästerna, eller på väg ut på en långpromenad. – Vi tycker om att bo inne i stan. Det är nära till allt och vi trivs med stadslivet.

Paret Anderssons våning ligger i ett gammalt brännvinsmagasin. Sedan 1909 är det dock hyresgäster istället för drycker som passerar genom porten. På ena sidan ligger ett gammalt grönmålat stall, numera förråd, och på andra sidan Anderbergska huset, byggt 1898. Till kvarteret hör även ett mycket gammalt hus från 1730-talet, med långsidan mot Rådhusgatan. Sedan några år tillbaka är den gula putsade fasaden utbytt mot träpanel och huset är mer likt det urspungliga.

– Det nyaste huset i kvarteret är byggt 1993, så det är en rejäl spridning i ålder på husen i kvarteret.

Gammal sjöman

Kvarteret Redaren har en historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden, men Per Anderssons historia i området börjar 1959 när hans pappa Rudolf Andersson köper Redaren.

– Han hade sålt sin klädbutik, gjort en bra förtjänst och letade lokal till en ny butik. Det föll sig så att han köpte hela kvarteret.

Vid den här tiden var Per Andersson sjöman. När han klev iland 1960 hade han bestämt sig för att utbilda sig till sjöingenjör och sedan fortsätta karriären till havs. Det blev istället jobb som maskinchef på land eftersom han träffade Ann-Chatrine, sin blivande fru.

– 1971 fick jag arbete på reningsverket i Västervik. Vi flyttade in i en tvåa i kvarteret.

När Per Andersson var han 60 år slutade han och tog tidig pension. Tyckte det var dags att bli fastighetsägare på heltid.

Branden 1968

Huset mot Rådhusgatan är betydligt äldre än det ser ut. Troligen är det byggt runt 1730 säger Per Andersson.

– Det byggdes som bostäder med butiker i gatuplan. Från början var det antagligen två hus som senare blev sammanbyggda. Även övervåningen kom till senare och någon gång har fasaden putsats.

1968 brann huset. Det blev i stort sett helt utbränt inuti men stommen klarade sig.

– Försäkringsbolaget ville riva, men pappa sa att det skulle byggas upp igen runt den ursprungliga stommen.

Under Per Anderssons tid har 1700-talshuset fått tillbaka mer av sitt ursprungliga utseende.

– 2007 renoverade jag fasaden i gammal stil. Jag har även satt dit en knutlampa, liknande den som fanns förr.

Magasinen revs

Det senaste tillskottet i kvarteret är byggt 1993. Ett gult tvåvåningshus med fyra lägenheter, ritat av Per Andersson. Tidigare stod här en gammal uthuslänga med bland annat dass, ved- och koksförråd.

”Stallet”, eller gröna magasinet, är byggt i början av 1800-talet. Här har mycket riktigt funnits både hästar och vagnar.

– Foderluckorna finns fortfarande kvar i taket, men nu används huset till förråd.

Där det ståtliga ”Anderbergska” huset står på Hamngatan, numera med en frisör i lokalen på hörnet, låg för länge sedan två mindre magasinsbyggnader.

– De revs i slutet av 1890-talet och 1898 byggdes istället det nuvarande huset.

På äldre bilder kan man se ett större trähus, intill de mindre magasinen. Det var brännvinsmagasin under åren 1837 till 1909.

– 1909 renoverades det och byggdes om till bostäder. Min familj flyttade in i femman i det huset 1972. Och där bor jag och min fru kvar än, även om våningen är onödigt stor för oss numera.

Ständiga projekt

För tre år sedan renoverades fasaderna i kvarteret ut mot Hamngatan och för två år sedan målade Per Andersson det mesta själv på det gula och det grå huset. Nästa år är det dags för nästa projekt, Hamngatans gårdssida ska få sig en välbehövlig genomgång.

– Fönster ska bytas, fasaden lagas och målas och taket målas. Det blir nog det sista jag gör som ägare till kvarteret Redaren.

– Jag är ju inte ung längre, men det är väldigt roligt att ha hand om de här husen med alla trogna och trevliga hyresgäster. Vi blir som en enda stor familj.