• Magnus Gustafsson tvättar botten på sin båt tre gånger per år.
  • Andreas Nilsson är hanmkapten vid ProMarina i Västervik. Foto: Anders Sjögren

Ge Östersjön en chans

Tvätta båtbotten och töm inte toan i havet

Östersjön behöver inte bli mer förorenad. Båtägare kan hjälpa till genom att båtbottentvätta som fritidsbåt och tömma sitt avlopp vid tömningsstationen i Västerviks hamn. Men antalet båtbottentvättar ökar inte utan ligger kvar på samma antal som föregående år.
Antalet båtbottentvättar ökar inte i anläggningen som ligger bakom Slottsholmen i Västervik. Förra året tog ProMarina över båtbottentvätten. I år hoppades de att antalet tvättar skulle öka men de ligger kvar på samma nivå som förra året.
–De främsta anledningarna till att man ska tvätta båtbotten är att miljön sparas och att det är ekonomiskt fördelaktigt, sa Andreas Nilsson, som är hamnkapten vid ProMarina.
Det kostar 200 kronor att tvätta båtbotten vid anläggningen och det bör göras två eller tre gånger per år. Det är ofta en lägre kostnad än att måla båtbotten med giftig färg. Anledningen till att båtarna målas är att slippa havstulpanerna som sätter sig fast på bottnarna. Det sker främst när havstulpanerna sprider sin avkomma i månadsskiftet juli augusti. Då är de små och spröda och går lätt att tvätta bort i en båtbottentvätt.
En av de som tvättade båtbotten i torsdags var Magnus Gustafsson.
– Jag tvättar båten tre gånger per år. Det går bra och jag slipper använda giftiga båtbotten färger, sa han.

Ge Östersjön en chans

Östersjön har haft stora problem under flera år med övergödningar som ger syrebrist och olika former av föroreningar.
–Det är skrämmande att det finns människor som fortfarande har inställningen att båtbottenfärg är bättre än att tvätta, sa Andreas Nilsson.