• Andreas Nilsson, Västerviks gästhamn, är nöjd med de nyrenoverade duscharna. Foto: Lena Dahlberg

Gästhamnen redo för båtturisterna

Än är det tomt vid bojar och bryggor men förberedelserna vid Västerviks gästhamn pågår för fullt inför båtsäsongen. Säsongsplatserna är öppna från mitten av april och gästhamnen öppnar den 1 maj. – Tyskar och holländare brukar vara bland de första som kommer, säger hamnkapten Andreas Nilsson.

Västerviks gästhamn ägs av Promarina sedan 2011. Det finns cirka 450 platser i hamnen, varav 280 gästplatser.

– Vi har även en hel del outnyttjat vatten som kommer vi kommer använda framöver, säger Andreas Nilsson som är hamnkapten för både Västerviks gästhamn och Oskarshamn gästhamn.

– Just nu är det kö på stora båtar som vill ligga här hela säsongen.

Gym och pool

Just nu pågår förberedelserna vid gästhamnen för fullt inför båtsäsongen. Säsongsplatserna är öppna från mitten av april och gästhamnen öppnar den 1 maj. Även om det inte är kö i början av säsongen kommer det en hel del långseglare med de första vårvindarna, säger Andreas Nilsson.

– Vi vill vara lite mer än en vanlig gästhamn och stå för service och kvalitet, från sju på morgonen till nio på kvällen. Här finns även gym, bastu och pool. Vi hoppas också kunna erbjuda båtuthyrning och enklare båtkurser.

Café och kläder

I butiken finns bland annat minilivs, gratis wifi och en utställning med exempel på vad olika lokala företag kan erbjuda.

– Carl-Otto kommer ha en klädbutik och Västerviks dykcenter visar också upp sig. Oskarshamns marina säljer marina produkter och det finns inredning och kläder från New England.

– Caféet är helgöppet redan nu och vi kommer satsa mer på just caféverksamheten i sommar. Då öppnar även Stickans konsthall, ett populärt inslag i hamnen.

Båten i på vintern

En nyhet inför nästa vinter är vinterförvaring i vatten. Vattnet fryser inte eftersom omrörare används. Något som är efterfrågat, enligt Andreas Nilsson.

– Säsongen utökas och båtfolket sparar pengar på att inte behöva ta upp och vinterförvara.

Promarina har nio hamnar runt Sveriges kust och en i Polen. Längre fram ska de även driva Slottsholmens gästhamn.

Citat: ”Det märks att det är vår. Folk har sökt sig hit och börjat med sina båtar ovanligt tidigt.”