• Anders Gunnarsson har ett 70-tal kor med ungefär lika många kalvar, många av dem av rasen charolais. Foto: Lena Dahlberg
  • Helena och Ulf Durling hade fått tips av bekanta att köpa varmrökt lax hos ”Gunnsen”.

Gårdsförsäljning – ett komplement till lantbruket

Anders Gunnarsson är fjärde generationen på Sandereds gård utanför Loftahammar. Här betar ett 70-tal kor och deras kalvar – och tjuren Dagobert förstås.

För drygt 20 år sedan tog Anders Gunnarsson över gården från sina föräldrar och sadlade om från mjölkproduktion till köttdjur.

– Jag föder upp kalvarna och skickar dem till slakteriet i Linköping. Håkan Jonsson i Brantestad styckar de djur som jag säljer i gårdsbutiken.

Förädlade produkter

Anders Gunnarsson, Gunnsens Fisk & Skärgårdskött, kompletterar köttproduktionen med fiske av både flundra, strömming och sik. Dessutom odlar han regnbågslax i liten skala.

– Fiskat har jag gjort sedan lång tid tillbaka, men laxodlingen började jag med för kanske tio år sedan.

– Kött började jag sälja i gårdsbutiken förra sommaren. Här finns även förädlade produkter från Wadstens chark, bland annat rökt ytterlår och korv. Laxen röker jag själv.

Final med hamburgare

I gårdsbutiken kan man handla året runt, men det är störst utbud under sommaren med både kött, fisk och fisksås.

– Finalen brukar vara vid Smaka på Tjust. Förra året bjöd jag på provsmak av hamburgare från egna djur. Det blir det nog i år med.