• Maren och Fred Ziechmann hittade sitt paradis i Rumma. Här finns numera Björkhyddan Bed & Breakfast med uthyrning av rum. Kurser i bland annat hantverk och naturfotografering är på gång. Foto: Lena Dahlberg
  • Till Björkhyddan kommer turister från hela världen. Den rena naturen, kontakten med djur och närheten till skärgården lockar.
  • Den skyddade grillplatsen är en populär samlingsplats.

Gamleby bästa platsen i världen

”Våra gäster söker lugnet och naturen”

När Maren och Fred Ziechmann kom tillbaka till Tyskland efter sju år i Asien, och flera månaders resande, skulle de köpa hus igen. Men var? De valde Sverige – och Rumma utanför Gamleby. – Vi bestämde oss direkt för huset. Det passade våra idéer perfekt!

I Rumma, sju kilometer utanför Gamleby, är det numera liv och rörelse i det före detta behandlingshemmet. Här har även varit bostad och lanthandel innan det tyska paret Maren och Fred Ziechmann köpte huset för fem år sedan. Sedan några år tillbaka driver de Björkhyddan Bed & Breakfast. Bland annat.

– Vi har tre lägenheter i olika storlekar som vi hyr ut till turister och andra.

Flyttade till Kina

Äventyr och nya utmaningar är inget som avskräcker det här paret. De är båda ingenjörer och bodde några mil utanför Berlin när de 2002 fick frågan att flytta till Kina för att kvalitetssäkra elektronik. Döttrarna var då 17, 19 och 23 år gamla.

– Vi fick en helg att tänka, säger Maren Ziechmann. Och bestämde oss för att anta utmaningen. Yngsta dottern skulle ändå flytta för att påbörja en utbildning. Fred flyttade först till Kantonprovinsen och jag kom fem månader senare.

Cyklat 620 mil

Många vänner och minnen senare, efter 5,5 år i Kina och 1,5 år i Japan, avslutade de sina arbeten och reste runt i Kina, Mongoliet, Ryssland, Litauen och Polen under två månader. Tillbaka i Tyskland förberedde de nästa resa.

– Vi cyklade genom Sverige upp till Nordkap, ner till Lofoten och tvärs över till Finland. Och vidare ner till Helsingfors via östra Finland.

– 620 mil och fem månader senare var vi tillbaka i Berlin. Nu skulle vi bestämma oss för var vi ville bo. Vi hyrde hus i Kristdala under en månad för att leta hus i Sverige.

Samarbete med Kina

När de besökte huset i Rumma kändes det som en bra plats för ett Bed & Breakfast. Maren Ziechmann såg även möjligheterna att öppna bakstuga.

– Vi flyttade hit i december 2009. Det var några tuffa vintrar men vi förundrades mest över att snön var så vit och ren. Allt är rent här. I Kina är allt väldigt smutsigt.

Och det är just renheten och naturen som de vill få andra att upptäcka. Förutom naturupplevelser erbjuder de kurser i hantverk och naturfotografering. Och ett samarbete med Kina är på gång.

– Tanken är att barnfamiljer ska komma hit för att barnen ska lära sig ett hantverk. Det finns ett intresse för det i Kina. Barnen där har oftast inget intresse eller någon hobby. Det vill vi ge dem.