• Richard Granberg lämnar i dagarna in en detaljplan gällande lägenheter i Gamla Vattentornet.

Gamla Vattentornet blir bostäder

Richard Granberg har under flera år haft planer på att bygga om det gamla vattentornet till lägenheter. I och med att en detaljplan nu i dagarna lämnas in över området tas nästa steg i att realisera en bostadsdröm. - Det vore fantastiskt att bo där. Det kommer att bli väldigt unika lägenheter.

36 meter högt ligger det bruna tegeltornet där på Kattkulleberget och blickar ut över både hav och land. Säkert är det många som fantiserat om tornet som bostad.

- När jag letade boende i Västervik för några år sedan åkte jag förbi platsen varje dag. Jag bestämde mig för att ta tag i projektet och 2009 kontaktade jag kommunen och Tommy Lyberg på Atrio Arkitekter. Efter en del utmaningar att lösa på vägen, utredningar och förseningar har vi nu i dagarna en detaljplan ett presentera.

Beslut innan sommaren

Redan 1985 gjorde kommunen ett försök att realisera bostadsplanerna i tornet, men lägenheterna blev för små och byggkostnaderna svåra att förutse, berättar Granberg.

- Projektet lades ner och sedan dess har tornet i princip varit till salu.

Det nya förslaget är att bygga ett parallellt torn i anslutning till vattentornet.

- I och med den lösningen blir lägenheterna större och det finns plats för balkonger, hiss och trapphus och man löser därmed utrymningen vid till exempel brand.

Sammanlagt är det tänkt att bli nio lägenheter, där den översta blir en etagelägenhet med egen takterrass.

- Förhoppningen är att detaljplanen antas till sommaren. Sedan kan bygglov, försäljning av lägenheter och ombyggnation komma igång, säger Richard Granberg.

Lena Dahlberg