• Genom låtsasflytten har du frigjort mycket energi hemma och gett plats för nya situationer. Du har gjort dig fri från det gamla som belastat.
  • För små kök är den lilla mobila köksön funktionell. Utökad arbetsyta och samtidigt en naturlig samlingspunkt att vistas runt och äta vid.
  • Prioritera att organisera tvättstugans rum för dina kläder, så slipper du klädhögarna. Här är en rejäl arbetsbänk på bockar som spraymålats svart.

Gå på visning hos dig själv och flytta in hemma

Hemmet har gått i stå. Inte är det snyggt och inte funkar det som du vill. Det är rörigt och energilöst. Men det går att ändra. Börja med att prioritera nyckelrummen. Och ta tag i de odefinierade ytorna.

– Först funktion sen design, säger inredningsarkitekt Eva Sape, CC-interior. För att trivas hemma måste känslan av att leva i kaos bort. Sen, när funktionen sitter, då lägger du till estetiken.

Funktionen är egentligen urviktig.

– Det sker saker i familjer. Den gamla visionen om boendet behöver ändras. Och det märker du genom oordning, energilöshet och känslan av att du helst vill flytta.

Då gäller det att se hemmet med nya ögon.

– Testa att låtsasflytta. Köp flyttkartonger. Packa ner, rensa bort och gör rummet helt tomt.

För det är svårt att vara inredare hos sig själv.

– Det är lättare att omplacera sina saker och skapa nytt när man inte är styrd av hur de brukar stå.

Börja inflytten i de rum som betyder mest för att slippa kaos.

– Tvättstuga och kök är sådana utrymmen. Lägg extra omsorg där du hanterar din tvätt. Lyx behövs inte. Men det ska vara praktiskt. Med en arbetsbänk, möjligheter att hänga plagg och plats för att sortera rätt.

Köket är också ett nyckelrum. Inte minst som mötesplats.

– Också här är funktionen viktig. Se till att definiera funktionen för varje yta. För i och från det odefinierade kommer röran.

Och det gäller inte bara kök.

– Utrymmen som inte har en definierad funktion tenderar att bli skräprum. Samma sak med hyllor, lådor och annan inredning. Först när du bestämt vad du ska använda ytan till styrs handlingarna bort från kaos.

Att skifta vision för sitt boende fordrar kraft.

– Ibland betraktas man med visst misstroende. Men att fylla rum med nya funktioner skapar möjligheter att utvecklas för alla som bor i hemmet.

 

Så fixar du en ny bostadsvision

– Iscensätt en flyttning. Packa ner sakerna du gillar. Och packa upp dem igen. På så sätt lyfts sakerna ur sitt sammanhang. Den fysiska aktiviteten ger dig kraft att tänka nytt med det du redan har.

– Rensa. Använd flyttkartonger. Dela upp dina prylar i 3 V- kategorier: Värdefullt, Vet ej, Väck. Vet ej-högen tar du itu med senare.

– Skippa pryltvånget. Ta bort personliga saker som låser och belastar. Välj att ha kvar det du tycker om. Det som känns varmt och bra i hjärtat.

– Less is more. Njut av tomrum och mota impulsen att ställa tillbaka sakerna där de stod förut när du flyttar in igen.

– Lekflytten är en process. Det kommer att bli rörigt ett tag. Men ur kaos växer en ny ordning. Det är en naturlag.

– Bygg bort problemen och skapa funktion.

– Först funktion sen design. Inred med det du redan har. Fixa till med ny färg. Tänk mer enfärgat målade väggar, mönsterfattigare och accenter.

 

Hur vill jag använda mitt hem?

– Bostadsvisionen besvarar frågan.

– Gör en plan.

– Töm rum för rum.

– Börja med nyckelrummen.

– Tänk fritt. Byt plats på rum & möbler.

– Definiera funktionen för alla ytor i rummet.

– Tveka inte att ändra rummens funktion.

– Använd det du redan har. Måla om möbler med sprayfärg.

– Twista till det om det behövs.

– Inred osentimentalt.

– Njut av tomrummen.