• Carina Skoglund på Blomsterlandet vill få in våren i våra hem. Och en färgglad blomma är en bra start. Foto: Lena Dahlberg
  • Jordvivan finns i många läckra färger.
  • Kryddväxter passar utmärkt i köksfönstret. Här finns mynta, oregano, olika sorters timjan, rosmarin och salvia.
  • Olika nyanser av blått: fönsterviva, murklocka och jordviva. Murklockan går bra att plantera ut i rabatten när våren kommer.

Fyll fönstren med blommor och kryddor

Ge plats för våren

Även om våren är långt borta finns det all anledning att smygstarta inne på fönsterbrädan. Carina Skoglund på Blomsterlandet tipsar om krukväxter och kryddor som får ta plats efter julblommorna.

Det är inte alltid så lätt att få krukväxter att trivas den här tiden på året. Det är både avsaknad av tillräckligt med dagsljus och värmen från elementen som är problemet. Men det finns tåliga blommande växter att frossa i nu efter julblommorna.

– Våreld är nog bland det tåligaste man kan ha inne. Den finns ju i många färger och olika sorter, säger Carina Skoglund.

– Annars är kryddväxter ett bra tips!

Kryddväxter i köket

Den kanske mest oemotståndliga blomman i butikerna nu är nog den lilla jordvivan. Den finns i alla möjliga färger, men ska ses som en ”engångsblomma”.

– Vill man få glädje av sin vårblomma även längre fram kan jag rekommendera murklockan. Den är en perenn som du kan plantera i rabatten när den blommat över inne.

– En blomma som har många knoppar och som kan blomma om är Engelsk pelargon. Ett annat alternativ till växter som ger vårkänsla är att fylla fönsterbrädan i köket med kryddväxter. De ger både doft och sätter smak på maten.