Frunchlådans saffransbullar

Nathalie Lindh Gardéus låter degen till saffransbullarna kalljäsa eftersom hon tycker den blir bättre när den får lång tid på sig.

Cirka 32 stora eller 64 små bullar

50 g jäst

300 g smör

1 liter mjölk

3 dl socker

1-2 paket saffran

1 tsk salt

cirka 15 dl vetemjöl

Det går utmärkt att byta mot laktosfria ingredienser.

Gör så här:

Smula jästen och blanda ut i mjölken. Smält smöret, häll i degvätskan. Blanda i de torra ingredienserna, bearbeta degen tills den släpper från kanterna.

Ska du kalljäsa så använd kall mjölk. Ska du baka ut samma dag så låt mjölken bli 37 grader och jäs degen cirka en timma under duk. Låt sedan jäsa på plåt tills de är klara att grädda i 200 grader, 10-15 minuter.

Tips: baka ut bullarna och frys dem. På kvällen plockar du fram så många du vill ha till dagen efter, lägger bullarna på en bricka och låter dem stå i kylen eller svalt i köket under natten. På morgonen har de tinat och jäst och det återstår bara att grädda dem. Vips så blir det nybakade bullar till morgonkaffet!