• Christer Ohlsén är stolt över sin Volvo P1800S från 1963. Från ett krockat vrak till en utställningspärla, men det tog tio år. Foto: Lena Dahlberg
  • Nya baklyktor, men gamla originalglas. Det finns många P1800-fantaster, så det är inga större problem att hitta både gamla och nytillverkade delar, enligt Christer Ohlsén.
  • En ratt i bakelit är det inte längre. Den knäckta ratten gick att räta upp men det var nödvändigt med ny epoxiplast på stommen. Originalradion hittade Christer Ohlsén i sin farbrors garage.
  • Ett annorlunda tanklock, men så mycket snitsigare än på nya bilar.

Från krockat vrak till utställningsbil

”En njutning att köra min P1800”

Blänkande röd lack och spegelblank krom drar onekligen blickarna till sig. Bakom Christer Ohlséns lilla röda Volvo P1800S från 1963 ligger det många arbetstimmar. – Jag köpte den som ett vrak. Nu är det en riktig pärla!

Christer Ohlsén köpte inte sportvolvon på grund av ett livslångt bilintresse. Han är istället båtkillen som av en slump blev veteranbilsfantast.

– Jag var på 50-årsfest och blev tillfrågad om jag ville köpa en gammal bil. Det var ju fest så det är klart jag ville det.

– När vi sedan åkte och tittade på bilen visade det sig att den var krockskadad och i riktigt dåligt skick. Men jag fick ändå en speciell känsla. ”Köp den”, sa min fru Eva. Så det gjorde jag, för 6000 kronor.

Tioårsprojekt

Åtskilliga arbetstimmar, och tusenlappar, senare är Volvon en fröjd för ögat och många vill titta och prata när Ohlséns är ute på en sommartur.

– Det tog tio år från köp till färdigt skick. Först fick den stå ett par år men sedan tog sonen och jag itu med den. Vi plockade bort allt löst och lät sedan Roy Wildhammar blästra och svetsa. Han finns tyvärr inte längre men var en hejare på att fixa i ordning.

– Micke Gränsmark har lackat bilen och lagat upp den gamla ratten.

Till barnbarnet

Att veteranbilsintresset i Sverige är stort är det ingen tvekan om. Det finns klubbar för de flesta bilmärken och gott om delar, både original och nytillverkade.

– Genom Volvo P1800-klubben går det att hitta reservdelar och bra kontakter.

Christer Ohlsén har även engagerat familjen i bilprojektet. Hans pappa har renoverat motorn, hans fru har klätt om sätena och barnbarnet Martin älskar att åka bil med farfar.

– Han ska ha bilen efter mig. Nu letar jag efter nästa renoveringsprojekt – jag har ju ett barnbarn till...

Citat: ”I min ungdom skulle grabbarna ha en sån här bil. Det är en riktig tjejmagnet”