• Magnus Frodig
  • Ett helt nytt motocrossmuseum invigdes den 18 januari i Vimmerby.
  • Magnus Frodig hade tidigare en del av sin stora samling hemma. Nu finns den i ett motocrossmuseum i Vimmerby. Förutom hundratalet crosscyklar finns där även pokaler, kläder och annat som hör till.
  • År 2009 kom Magnus Frodig trea i den europeiska serien. Här en bild från Paul Ricard Circuit utanför Marseille i Frankrike. Foto: Michael van de Velde

Från Ferrariförare till samlare av världsmästarcrossar

Magnus Frodigs motorintresse är både omfattande och långvarigt. I unga år var det motocrossen som lockade. Därefter blev det banracing för hela slanten, med flera års framgångsrikt tävlande med Ferrari i både den skandinaviska och den europeiska serien. – Nu är jag tillbaka på crosshojen igen, fast nu som mekaniker, samlare – och utställare. För drygt en vecka sedan slog jag upp portarna till MX World Collection Motocross Museum i Vimmerby.
I närheten av Astrid Lindgrens Värld har en ny attraktion tagit form som kommer att locka MX-intresserade från hela världen. Magnus Frodigs stora intresse för crosscyklar och allt som hör till gjorde att han bestämde sig för att bygga ett museum för att kunna visa upp samlingarna.
– Det här känns väldigt roligt! Samlingen är helt unik, bland annat kommer jag att ha alla Hollands världsmästarcyklar, säger Magnus Frodig.

Uppfyllde drömmen

Innan Ljunghälls i Södra Vi såldes var det Magnus Frodigs arbetsplats, från sommarjobb i tidig ålder till arbete på verktygsavdelningen efter verkstadsteknisk linje på gymnasiet. Efter försäljningen 2003 fick Magnus ut delar av sitt arv. Samtidigt hade han problem med njurarna.
– Jag visste att om jag inte fick en ny njure så skulle jag bara bli sämre och sämre. Jag bestämde mig helt enkelt för att uppfylla en gammal pojkdröm – innan det var för sent. Att köpa en Ferrari.

Hektiska år i racingvärlden

Ferrariintresset växte och han körde en hel del på olika banor. 2006 köpte Magnus Frodig sin andra Ferrari och 2007 fick han en förfrågan om att börja tävla.
– Jag hoppade på tåget såklart. Du tackar inte nej till ett sådant erbjudande.
Han blev mer och mer intresserad och fick bra placeringar i både den skandinaviska serien och senare även i den europeiska.
Under tiden som Magnus Frodig tävlade över hela Europa fick han dialys. 2007 genomgick han en njurtransplantation.
– När jag sedan blev frisk levde jag i 110, som om varje dag var den sista. Antagligen var det omedvetet, men kanske blir det så när man har genomgått en svår sjukdom.

Avslutade med ett brons

2009 blev Magnus Frodigs sista tävlingssäsong, och han slutade med flaggan i topp.
– Jag kom trea i den europieiska serien och bestämde mig sedan för att sluta. Kände att jag nått dit jag ville, att jag åstadkommit något.
Något år tidigare hade han träffat Maria Carlsson. Nu ville han varva ner och slå sig till ro.
– Jag byggde ett hus nära naturen med en hall där jag kunde ha mina bilar. Allt rullade på och i februari 2010 föddes Tilde. I oktober samma år kunde vi flytta in i huset.

Nytt motocrossmuseum

Magnus Frodig är inte den som kan vara overksam och när äldste sonen André ville börja med cross tog han upp sitt gamla intresse. Men istället för att köra började han meka och samla på allt han kom över: gamla veterancyklar, världsmästarcyklar och allt runt omkring i form av pokaler, kläder och bilder. Det blev till slut ett helt museum som invigdes för drygt en vecka sedan. Här visas samlingen på drygt 100 crossar upp, och fler lär det bli.
– Jag köper hela tiden in både cyklar och allt som hör till för att skapa en komplett samling. Det här är något helt unikt.
Ryktet om Magnus Frodigs samling har spridit sig över världen. Många vill finnas med i det 1400 kvadrat stora museet, som har både utställningshallar, verkstad och café.
– Förarna tycker det här är roligt och vill gärna bidra när de förstår att jag satsar seriöst. Det är fantastiskt roligt att kunna samla alla de här världsberömda cyklarna på en och samma plats.