• Johan Sohlman driver företaget Plåt & Smide i tredje generationen. Foto: Lena Dahlberg
  • Plåt & Smide var först ut att köpa tomt på Lunnargatan. Nu bygger de förråd och garage som ska vara klart för inflyttning i april.

Framtidstro för bygg- och markföretag

Sohlman bygger på Lunnargatan

Företaget Plåt & Smide jobbar med allt inom markarbeten och byggnationer. Variationen är stor, från mindre snickeriarbeten till hela husprojekt, från dränering till färdig trädgård. – Allt, utom just plåt- och smidesarbeten, säger vd Johan Sohlman.

Johan Sohlman hade inte alls tänkt sig en karriär inom familjeföretaget Plåt & Smide i Verkebäck AB, men ibland kommer de där vägskälen i livet då beslut måste fattas.

– Jag bodde i Stockholm och jobbade med IT när det blev aktuellt att ta över företaget min farfar Gunnar en gång startade. Jag och min fru bestämde oss för att flytta och starta ett nytt liv med nya jobb. Det är elva år sedan.

– Nu är det kanske dags för ett helt annat vägskäl.

Byggdelen har växt

Gunnar Sohlman startade Plåt & Smide redan 1950. Inriktningen då var specialanpassade plåtarbeten.

– Han började hemma i källaren. 1961 byggdes lokalen i Verkebäck, som sedan byggdes till i omgångar varefter verksamheten växte.

– Min pappa Leif fortsatte utveckla företaget och började även med ventilation.

När Johan Sohlman tog över 2003 utökade han med målning.

– Byggnadsdelen växte rejält och är nu motorn i företaget. Det handlar om allt från badrum och altaner till hela villor.

Lunnargatan nästa

Markarbeten har blivit nästa stora område, däremot finns inga plåtslagare kvar i företaget.

– Det är just det som är nästa avgörande beslut. Företagsnamnet stämmer inte alls med vår nuvarande inriktning mot bygg och mark. Men du ändrar inte ett namn hur som helst.

Ytterligare ett steg i utvecklingen handlar om Lunnargatan och den tomt som nu bebyggs.

– Från början var tanken att bygga riktigt stort. Både till oss men även för att hyra ut. Nu börjar vi i mindre skala och bygger förråd och garage som ska vara klart i april.

När Johan Sohlman tog över hade Plåt & Smide sju anställda. Nu är det tolv.

– Det viktigaste jag har är mina anställda. De är väldigt självgående. Jag har också alltid varit mån om att vi ska vara certifierade och ha dokumenterade branschkunskaper. Yrkesheder och kunskaper är A och O.