• Isabelle Gustavsson sitter på pass vid en granplantering. Det gäller att ha alla sinnen skärpta och spana av omgivningen. Älgen är inte alltid så lätt att upptäcka och kan ofta gå ljudlöst fram, trots sin storlek. Foto: Lena Dahlberg
  • En sextaggare har ljudlöst smugit fram över den öppna ytan.
  • Älgtjuren spanar och lyssnar av omgivningen...
  • ... innan den med långa kliv tar sig in i den skyddande skogen. Troligen fick tjuren vittring av jägaren då vinden låg från fel håll.
  • Isabelle Gustavsson, Staffan Gustavsson och Nils-Åke Jansson på väg ut till sina pass. Morgonen är gråmulen och det faller ett lätt duggregn. Perfekt tycker en del, medan andra föredrar sol och klar luft.
  • Det blir att ta i med muskelkraft för att få hem den cirka 200 kilo tunga älgtjuren. Traktor och vagn väntar ett par hundra meter längre bort.
  • Håkan Pettersson, gästjägare i Kronoborgs jaktlag, fällde sin 57:e älg. ”Jag tänker hålla på tills jag är uppe i 60 älgar”, säger den 67-årige jägaren.
  • Större delen av gänget är samlat för en första kaffepaus. Iakttagelser sammanfattas och nya pass fördelas inför nästa omgång.
  • Thomas Karlsson värmer händerna på en kopp kaffe. Gråhunden Beata hoppas på en smakbit från någons matsäck.

Första älgjakten för hösten med Kronoborgs jaktlag

Det är en sån där dag när det inte riktigt vill ljusna. När diset hänger i luften och det är nästan vindstilla. Det är också första älgjaktsdagen för Kronoborgs jaktlag i Gissebo. – Det ska bli spännande, jag är nyfiken och full av förväntan, säger Isabelle Gustavsson som är med som jägare för andra året.

En efter en samlas de på gårdsplanen hos jaktledare Thomas Karlsson i Gissebo. Handskakningar, lågmält prat och en mugg rykande kaffe inleder den första älgjakten för säsongen. När genomgången börjar strax före åtta är det 28 jägare och hundförare som lyssnar till regler och årets tilldelning.

– Räv, gris, kronhjort och älg, det är vad som står på programmet, säger Thomas Karlsson och redogör exakt för vad som får skjutas av de olika djurslagen.

– Målet med dagen är att ha trevligt, fortsätter han. Det betyder att vi skjuter enbart i säkra lägen och med kulfång.

Älg eller rotvälta

Skaran grönklädda jägare skingras. Passen har lottats ut och var och en beger sig till sitt. Förväntan ligger i luften. Ska det bli något djur redan innan frukostkaffet, eller blir det en dag utan byte. Den som är tålmodig får se.

Isabelle Gustavsson har fått ett ”älgsäkert” pass, i ett jakttorn invid en granplantering.

– Det kommer alltid älg där, säger Thomas Karlsson. Det kan jag lova.

Att jaktledaren är att lita på märks snart. Efter bara en halvtimmas väntan skymtar något mörkt i ögonvrån. Tyst, tyst smyger den fram, älgtjuren. Lätt att ta för en rotvälta om man halvsover på sitt pass.

Pulsen ökar, koncentrationen likaså. Detta är på riktigt. Till och med den förut så envisa hackspetten väntar med spänning på fortsättningen. Ska tjuren, en sextaggare, upptäcka jägaren i skogskanten?

Tjuren bestämmer sig för att fortsätta ut på hygget, men stannar upp, vädrar och vänder rumpan till för att med långa kliv dra till skogs igen.

Drog nitlott

Efter välbehövlig kaffepaus fördelas passen ut på nytt och den här gången drog tjuren nitlotten. Men det blev inte Isabelle Gustavsson som fick sätta sitt första granris i kepsen. Sextaggaren kom till Håkan Pettersson som därmed kan hamra in sin 57:e nit i bösskolven.

– Jag har sagt att jag ska hålla på tills jag har skjutit 60 älgar, säger den 67-årige skytten.

Tilläggas kan att han fick höra en hel del pikar och utstå många suckar från jaktkamraterna, med glimten i ögat förstås. Älgen sköts nämligen en bra bit från körbar väg så det blev till att dra den 200 kilo tunga kroppen med muskelkraft, hela vägen till den väntande traktorn.

Men vad gör väl det. Jägarna i Kronoborgs jaktlag är nöjda med dagen, som ju trots allt bara är förmiddag. Det finns fortfarande tilldelning kvar till Isabelle Gustavsson, Kronoborgs enda kvinnliga jägare. Än så länge.