• Ambra får det bra i bilen under resan. Hon har både vattenskål, fläkt och en säker bur att ligga i. Foto: Lena Dahlberg

Förbered resan med hunden i tid

Pass, piller och sprutor

Att ta med sig hunden på semester blir allt vanligare. Men det finns en hel del att tänka på om du ska ta med hunden utomlands.

Att den fyrbenta familjemedlemmen ska följa med på semester känns självklart för många hundägare. Många väljer därför resmål så att det ska passa även hunden.

– Jag ska resa till Wales i sommar. Min bordercollie får följa med för att valla får, säger AnnCharlott Johansson.

Kraven ändras

Det finns en hel del regler för vad som gäller när du ska ta med dig hunden utomlands, och länder utanför EU är betydligt krångligare än inom EU, enligt AnnCharlott Johansson, veterinär i Gamleby/Västervik.

– Läs gärna på Jordbruksverkets hemsida vad som gäller för olika länder. Kraven och riskerna varierar. Att resa inom EU är låg risk när det gäller smitta, men reglerna kan ändras snabbt.

Viktigt att avmaska

Några saker som gäller för din hund är att den måste id-märkas och rabiesvaccineras. Det senare måste göras minst tre veckor innan avresa.

– Hunden måste också ha ett pass, det utfärdas av en veterinär. Vi ska även intyga att hunden avmaskats.

– Se till att avmaska innan du åker tillbaka också. Detta på grund av risken för dvärgbandmask.