• Tomas Widegren, kyrkvaktmästare, och Bo Ingelberg jobbar hårt med förberedelserna inför orgelfestivalen den 22 till 24 augusti. Foto: Lena Dahlberg
  • Bo Ingelberg håller i trådarna till den femte orgelfestivalen i Västervik. Här står han i den äldsta orgeln i Sankt Petri kyrka. Den byggdes 1905, samma år som kyrkan.

För alla musikälskare – och de riktigt inbitna

Orgelfestival i dagarna tre

Under tre dagar kommer det spelas orgel i Västervik och Västrum så det står härliga till. Från nytillverkade orglar till riktigt gamla från 1700-talet. – Det är femte gången vi arrangerar en orgelfestival, säger organist Bo Ingelberg.

Festivalen börjar med en lunchkonsert i Sankt Petri kyrka den 22 augusti, där även avslutningskonserten är den 24 augusti. Där emellan är utbudet stort, och tänkt att passa de flesta.

– Vi startade den här festivalen 2002 eftersom Västervik är känt för sina orglar. Sankta Gertrud har till exempel en orgel från 1744 som vi fortfarande spelar på.

Nästan ny orgel

De flesta konserter blir i Sankt Petri kyrka där det finns fyra orglar.

– Den äldsta där är från 1905, samma år som kyrkan byggdes. En annan är från 1967, den är speciell för sin tidsepok och det finns inte så många i den storleken.

– Vi kommer även ha konsert i Sankta Maria kapell, där orgeln bara är två år gammal, och i Västrums kyrka.

Provspel för barn

Dagarna fylls inte enbart av orgelspel, det blir även föreläsningar och gemensamma trevligheter.

– För barnen har vi prova-på-spel, Nallekonsert md barnvisor samt filmvisning. På lördag är det nattkonsert med improvisationsspel till filmen Den röda ballongen och på söndag dansar Johanna Blom till orgelmusik.

– Det är gratis inträde och det behövs inga föranmälningar, endast till måltiderna.

Arrangör är Svenska kyrkan i Västervik, tillsammans med Linköpings stift och Sensus.

Citat: ”Vi tycker det är roligt med lite ovanliga inslag som inte hör till en orgelkonsert”