• Ulla Hvidén tillhör den trogna skara låntagare som regelbundet besöker biblioteksbussen i Gunnebo. Här med chaufför Tommy Nilsson och bibliotekarie Eva Karlsson. Foto: Lena Dahlberg
  • Lorna Rosengren åker från Skaftet till bokbussen i Gunnebo en gång per månad. Favoriterna är deckare.
  • Tommy Nilsson hjälper Bertil Eriksson att plocka kassen full med böcker. ”Det ska vara böcker med verklighetsanknytning. Gärna historiska romaner.”

Flitiga besökare välkomnar bokbussen

Tommy och Eva är efterlängtade

När Tommy Nilsson kör biblioteksbussen in mot Gunnebo centrum är det redan kö på trottoaren. Att bussen lastad med böcker fyller en viktig funktion på landsbygden är inte att ta miste på. – Det är toppen med bokbuss, säger Ulla Hvidén från Gunnebo.

Sedan landsbygdsbiblioteken försvann är Tommy Nilssons blå buss ett välkommet inslag. Varannan torsdag utgår han från Oskarshamn och styr mot södra delen av Västerviks kommun där Gunnebo, Blankaholm, Totebo och Hjorted får möjlighet att låna både böcker, tidningar, talböcker och ljudböcker. Varannan onsdag är det en kollega som tar bussen norröver.

– Våra besökare är oftast pensionärer och andra som ändå är hemma på dagen. De som jobbar tycker det vore bra om vi kom senare förstås, men i Totebo och Blankaholm har vi ett samarbete med lanthandlarna som agerar bokombud, säger Tommy Nilsson.

Pålästa låntagare

De flesta av boklånarna i Gunnebo är stammisar och stämningen är gemytlig och skämtsam. Det är uppenbart att man trivs med sina bussbibliotekarier.

– Det är synd att biblioteket la ner förstås, säger Bertil Eriksson, boende i Gunnebo. Men bussen är helt okej. Allt finns inte, men personalen tar med mina önskemål till nästa gång.

– Jag tycker vi har ett ganska bra och uppdaterat sortiment, säger Eva Karlsson, som åker sin första tur som bussbibliotekarie.

– Det är roligt att vara med här. Folk är väldigt pålästa och vet vad de vill ha. Man kommer också människor väldigt nära. Det blir personligt på ett helt annat sätt i det här lilla utrymmet.

 

Citat:

”Kärlekshistorier läser jag inte. De ska upplevas i verkligheten.”