• Alice Björk och Alicia Brandt hoppas få feriepraktik till sommaren. Foto: Emma Sellbrink

Fler får chans till feriepraktik

Fler ungdomar i Västerviks kommun kommer att få möjlighet till en så kallad feriepraktik i sommar. I år har man nämligen fler platser än någonsin att erbjuda.

I år får cirka 450 unga chans till en så kallad feriepraktik. Förra året var det cirka 500 ungdomar som sökte de 360 platser man hade då. Året innan dess hade man bara 170 platser.

– I år hoppas vi kunna ge platser till alla som söker, säger Katja Vrettou, praktiksamordnare i Västerviks kommun.

Även treor kan söka

Det är tack vare samarbetet med Tjustbygdens sparbank som man kan utöka antalet platser.

– De hjälper till med kontakter med näringslivet, och står även för vissa kostnader säger Katja.

250 platser kommer att vara inom den kommunala verksamheten, som omsorg och förskola, och 200 platser kommer att vara inom näringslivet.

Nytt för i år är att elever som gått ut trean på gymnasiet kan söka, innan har det bara varit för dem som går i årskurs nio och ettan och tvåan på gymnasiet.

– Vi vill att de ska kunna knyta kontakter för att kanske få ett jobb där sedan, till exempel de som går yrkesförberedande linjer inom industrin kan ju söka ett industrijobb, säger Katja.

”Vill hjälpa dem utan kontakter”

– Annars är det väldigt vanligt att sommarjobb bara går via kontakter, så vi hoppas kunna hjälpa dem som inte har några kontakter. Hos oss har alla lika stor chans att få jobb, säger Katja.

Feriepraktiken är tre veckor lång, och ungdomarna får ekonomisk ersättning. Blir det fler som söker än det finns platser så är det en databas som slumpmässigt väljer ut vilka som får praktik, och antalet fördelas jämnt mellan årskurserna.

– Det blir rättvist så, säger Katja.

Alice Björk och Alicia Brandt ska båda snart fylla 18 år. De kommer att söka feriepraktik till sommaren.

– Det är bra att de gör det här, det är väldigt svårt att få sommarjobb annars, säger Alicia.