• Joakim Johansson fiskar regnbågsöring vid en av de mindre sjöarna utanför Ankarsrum. Det krävs en speciell teknik vid flugfiske eftersom linan är cirka 25 meter lång. Foto: Lena Dahlberg
  • Joakim Johansson fastnade för flugfiske i tioårsåldern. Han tillbringar större delen av sin fritid vid vatten och är även engagerad i Gamleby Sportfiskeklubb.
  • Joakim Johansson knyter alla flugor själv, från några millimter till en halvmeter i storlek.
  • Regnbågsöring. Foto: Joakim Johansson

Fiske är Joakims stora hobby

Den lilla skogsgölen ligger mörkblå och glittrande. Det är varmt och kanske inte helt optimalt väder för flugfiske efter regnbågsöring. Jo, du läste rätt. Det finns ädelfisk i skogs- gölar och det går att flugfiska från bryggor, utan vadarstövlar och forsande älvar. - Det går att flugfiska all fisk. Men det krävs lite träning, säger Joakim Johansson, hän- given fiskare och ordförande i Gamleby Sportfiskeklubb.

När Joakim Johansson flyttade till Gamleby för några år sedan tog han med sig sitt stora fiskeintresse, något som resulterat i bildandet av Gamleby Sportfiskeklubb för snart två år sedan. Och om Joakim får som han vill så ska det bli ännu mer fart på fisket i Västerviks kommun.

– Jag hoppas kunna få fler ungdomar engagerade. Fiske är en bra hobby där du kommer ut i naturen och varvar ner.

Tränade i trädgården

Joakim Johansson är uppvuxen i Mörlunda, nära Emån. Det blev många mil till ån på cykel innan han fick moped och senare körkort. Då blev det betydligt längre turer.

– När jag var tio år följde jag med farfar och farmor på bilsemester genom Norge och svenska fjällen. Det var där jag fick upp ögonen för flugfiske.

– Jag fick utrustning och faktaböcker i julklapp och plöjde allt som hade med flugfiske att göra. Blev i stort sett självlärd och tränade kast hemma i trädgården.

Flugan avgör arten

Det blev fler fjällsemestrar efter det och när Joakim Johansson fick körkort tog hans sig runt för egen maskin.

– 2011 hade jag 78 tältnätter och mer än 200 fiskedagar... Var bland annat på Nya Zeeland och fiskade i nästan tre månader.

Till 99 procent är det flugfiske som gäller. Ostkusten är ett favoritområde, men han tipsar även om ”put-and-take-sjöar” i Risebo, Ankarsrum och Överum.

– Det går att flugfiska alla arter, det beror på flugan. Regnbågsöring är bra att träna på och en god matfisk, men ingen inhemsk art. Jag fiskar helst på vilda bestånd.