• Hans Bertilsen blev sågverksägare mest av en slump. Nu är det drygt 22 år sedan han sågade sin första bräda. Foto: Lena Dahlberg
  • Hans Bertilsen köpte sin sågbänk 2004. Den äldre bänken krävde fyra personers arbetsinsats, något som blev alldeles för dyrt. Numera sågar han mest specialvirke. Övriga beställningar tar Hans Bertilsen från Frödinge sågverk.
  • Kilsågade golvplank som ska vara till en renovering av ett gammalt torp. Ett typiskt specialjobb för Gladhammars såg.
  • Okantat virke har levererats i stora mängder till den nya Emil-miljön på Astrid Lindgrens Värld.

Finlir och specialvirke hos Hasse vid ”Hyttans såg”

”Det gäller att hitta sin egen inriktning för att överleva”

Lockpanel i gammal stil, golvlister med speciell profil eller riktigt rejäla bjälkar. När lågprisföretagen sänker priserna på virke gäller det att vara uppfinningsrik, kunnig och lyhörd.

Hans Bertilsen har jobbat med skog sedan högstadietiden. När det blev kärvare tider för skogsavverkning runt 1990-talet såg han sig om efter annan sysselsättning.

–  Jag frågade dåvarande ägaren Ruben Johansson om jag fick köpa Gladhammars såg. Ruben var över 80 år och sågen i behov av renovering så det blev affär.

– Den 1 maj 1991 sågade jag min första bräda här.

Upplärd av sin far

Hans Bertilsen hade ingen tidigare erfarenhet av sågverksarbete, men fick god hjälp av sin far Jakob Bertilsen.

– Han hade jobbat inom skogen och vid sågverk sedan han flydde från Danmark till Sverige under krigsåren på 40-talet. Han var den som lärde upp mig.

– Ibland fick gamle Ruben Johansson komma till sågen för att slipa klingorna. Han var omtalad när det gällde att sköta om sågklingor.

Köper in från Frödinge

Bland det första Hans Bertilsen gjorde när han övertog sågen var att byta ut den gamla tändkulemotorn till en dieselmotor.

– Jag la också på nytt plåttak och 2004 köpte jag ny sågbänk. Den gamla krävde fyra personers arbetsinsats. Det blev ohanterligt och alldeles för dyrt.

– Men det är svårt att leva på att bönder kommer hit med timmerlass och vill ha dem uppsågade. Jag kunde inte heller leverera allt som behövdes så nu köper jag in virke från Frödinge och säljer vidare.

Specialsnickeri

I Gladhammars såg är det numera mest specialvirke som sågas. För dagen ligger en stapel med bjälkar och väntar på att levereras.

– Bjälkarna ska vara till en stenkista. Och där ligger kilsågade golvbrädor som ska till torkning. De är olika breda i ändarna, för att passa till ett gammalt torp som ska renoveras.

Det finns också ett snickeri i såghuset. Där tar Hans Bertilsen fram olika sorters lister, paneler och andra detaljer som kräver specialverktyg.

– Det har blivit en del till K-märkta hus. Jag inriktar mig på sånt som inte de stora byggvaruhusen kan få fram helt enkelt.

 

Hans Bertilsen

Bor: Daddhorva utanför Gladhammar

Familj: gift med Margareta, två barn, tre barnbarn

Djur: får och tjurar

Gör: driver Gladhammars såg, Hyttans såg i folkmun, rycker in som lastbilschaufför i sonens företag ibland

Fritiden: har ägnat de senaste sex åren åt att bygga sitt eget hus, med virke han sågat själv från egen skog