• En äldre Alice Babs fångad med mikrofonen i hand. På bilden är hon runt 84 år. Foto: Gunnar Holmberg
  • En 20-årig Alice Babs. Filmporträttet är också en samhällelig tidsresa med utgångspunkt från den svarta jazzens glada swing-musik. En musik Alice Babs anammade och som gjorde henne till ungdomsidol och samhällsfara.x
  • Lars Zackrisson, producent till filmen ”Naturröstens hemlighet”.

Filmporträtt om Alice Babs visas i Västervik

Lasse Zackrisson var bara 16 år när han träffade Alice Babs första gången. Nu, drygt 40 år senare, visar han den dokumentär han gjort om den kända jazzsångerskan som växte upp i Västervik. – Hon ville inte medverka i någon film egentligen, men nu när allt är klart tycker hon det är det bästa filmporträtt som gjorts om henne.

Alice Babs växte upp i Västervik där hennes pappa Jean Edvin Nilson var biografpianist. Mamma Hildur Nilson sjöng, så musiken var något hon växte upp med i huset på Repslagaregatan. För att Alice skulle kunna utveckla sin sångkarriär flyttade familjen senare till Stockholm.

Det blir jazzen som fångar henne och jazzfestivalen i Paris 1949 blir Alice Babs internationella genombrott. Resten är historia skulle man kunna säga.

Lärde sig allt

När Alice Babs flyttade till Spanien 1975 skänkte hon allt material som hade med hennes kändisskap att göra till Lasse Zackrisson. Han var bekant med Alice sedan tidigare eftersom han gjort en discografi till hennes 50-årsdag.

– Jag trodde bara det var några kartonger, men det visade sig vara en halv lastbil... Jag gav det vidare till Svenskt visarkiv och anställdes för att ordna allt material. På så sätt lärde jag mig allt om henne.

– Efter det fortsatte vi hålla kontakten.

Glad över filmen

Lasse Zackrisson gjorde även ett radioprogram till hennes 80-årsdag. Han har också gett ut låtar på cd med Alice Babs som inte varit utgivna tidigare.

– När hon flyttade tillbaka till Sverige igen 2005 hade hon samlat på sig ännu mer material. Då sa jag att nu vill jag göra en film om dig.

– Filmen blev klar för tre, fyra år sedan och Alice Babs blev till slut väldigt glad och tacksam över att den blev gjord.

Event om Alice

På söndag nästa vecka kommer Lasse Zackrisson till Västerviks Teater & Konferens för att berätta om Alice Babs, spela upp ljudinspelningar och för att visa filmen Naturröstens hemlighet – en film om Alice Babs.

– Det är extra roligt att visa den i Västervik, hennes barndomsstad.