• Jonas Karlsson är en av skådespelarna som gästar Filmfestivalen i Gamleby. Foto: TT
  • Cecilia Frode har vunnit en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Foto: TT

Filmfestivalen får ett nordiskt tema

I april är det återigen dags att frossa i film, när den fjärde Filmfestivalen arrangeras i Gamleby. Den här gången med kända namn som Jonas Karlsson och Cecilia Frode.

Den 13-14 april är det dags för Filmfestival i Gamleby. Gamleby Biografförening har kommit långt i planeringen och bestämt sig för ett nordiskt tema. Det innebär att festivalen inte bara gästas av regissörer från Sverige utan även från Norge, Danmark och Finland.

– Vi får till och med besök från Island, säger Hans Ålund, ordförande i Gamleby Biografförening.

Från Norge gästar skådespelaren Jesper Christensen, känd som huvudrollsinnehavare i Kungens val som blivit en stor filmsuccé i Norge.

Jonas Karlsson och Cecilia Frode

På gästlistan står även Jonas Karlsson och Cecilia Frode, två välkända skådespelare som medverkat i flera svenska filmer. Jonas Karlsson har bland annat spelat huvudrollen i Hans och hennes 2001. Därefter har han gjort ytterligare roller i Miffo, Offside och En pilgrims död. Jonas Karlsson har även medverkat i en rad teateruppsättningar.

Cecilia Frode fick sitt genombrott 2000 i filmen "Det blir aldrig som man tänkt sig". 2002 belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Klassfesten.

Skådespelarnas karriärer korsades 2014 i dramafilmen Stockholm Stories. Filmen regisserades av Karin Fahlén som också hon medverkar i Gamleby Filmfestival.

– Vi gästas även av Jan Troell, och andra kändisar, säger Hans Ålund.

Metoo-inlägg

Festivalen skapar även utrymme för lokala regissörer som kanske inte syns så mycket annars, vilket skapar en blandning.

– Vi kommer också att bjuda in ungdomar för att ha en diskussion kring manligt och kvinnligt. Vi hakar på metoo-kampanjen lite, säger Hans Ålund.

Till sin hjälp bjuder arrangörerna in fotbollsprofiler som kommer att lyfta olika problem inom sporten, däribland Conny Torstensson som spelat för Bayern Bünchen.

– Vi kommer även att visa några kortare filmer från Fotbollsförbundet.

2018 skulle Ingemar Bergman fyllt 100 år. Det uppmärksammas på Gamleby Filmfestival genom en film av Ingemar Bergmans liv, som presenteras av sonen Daniel Bergman.

– Daniel Bergman kommer att närvara och berätta om filmen, säger Hans Ålund.

Biljetterna till festivalen släpps i mitten av februari.