• Gunilla Stieng fick diagnosen ADHD för nio år sedan. Och kände en lättnad. ”Det var alltså inte för att jag var Stockholmare, storasyster eller skytt som jag var som jag var. Det berodde på något annat.” Foto: Lena Dahlberg
  • Gunilla Stieng har bränt ut sig flera gånger, på grund av att hon alltid levt livet i full fart, utan vila. Nu är hon förtidspensionär på grund av värk och dålig stresstålighet. Symptom som har med hennes ADHD att göra.
  • Belior, en klok ragdoll-katt, är ett av Gunilla Stiengs husdjur.

Fick sin diagnos och allt föll på plats

Gunilla Stieng vill uppleva nya saker – hela tiden

Hon är glad och positiv, engagerad och full av energi. Är det något som Gunilla Stieng brinner för så gör hon det rejält. Men drivkraften har också en baksida. – Jag har bränt ut mig flera gånger. Jag går inte in i väggen, var det nån som sa, jag studsar in i den. För nio år sedan fick beteendet sin förklaring.

Hon berättar gärna om sitt liv, sina erfarenheter och det hon tycker är viktigt att förändra. 2005 fick hon diagnosen ADHD. Och allt föll på plats.

– Jag förstod varför jag agerat som jag gjort under alla år. Nu försöker jag vara ett stöd för andra och föreläser även för personal och anhöriga, ja alla som på något sätt kommer i kontakt med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Började skolka

Gunilla Stieng är uppvuxen i Stockholm som äldst av fem syskon. I skolan var hon den väluppfostrade och duktiga flickan. Fram till högstadiet.

– Jag började skolka, störde, pratade och sov på lektionerna. Hormonerna gjorde nog sitt till, men även att familjen flyttade och jag kom till en klass där jag inte trivdes.

– Men jag fick ändå bra betyg. Hade lätt för mig och kunde charma min omgivning.

Efter nian flyttade hon till en gård i Anderstorp för att under ett år ta ansvar för både hästar och barn samt hushåll.

– Sedan kom jag in på en djurskötarutbildning, men började istället jobba hos en familj i Stockholm. Jag hade fått smak på att tjäna egna pengar.

Turbulent liv

Jobb, studier, avhoppade studier, jobb igen och många resor. Det är ungefär så man kan sammanfatta större delen av Gunilla Stiengs liv. Och allt i en väldig fart, utan paus och med en väldig energi, engagemang och ett jädrar anamma.

– Jag har flyttat 22 gånger. Inte för att jag vantrivts, utan för att jag vill till något nytt. En rastlöshet som jag fortfarande har.

Trots en hel del oavslutade studier så är hon utbildad apotekstekniker med vidareutbildning till receptarie.

– Till Västerviks kommun kom jag 1993. Först Västervik i några år, sedan Blackstad. Då hade jag separerat från en kille som var medlem i ett gäng. Det var en turbulent tid.

Båda hade ADHD

Två små barn, ny man, heltidsjobb, studier på halvfart, hundar och häst. Stort engagemang i lokala frågor och svårt att bli gravid. Det var kanske inte så konstigt att de första symptomen på utbrändhet började visa sig och hon blev sjukskriven.

– Jag fick hjälp av en arbetsterapeut att göra ett schema över hur mina veckor såg ut. Det blev väldigt tydligt att jag aldrig tog minsta lilla paus. Och så hade mitt liv sett ut jämt.

Efter en kortare sjukskrivning började Gunilla Stieng jobba på apotek i Västervik. Samtidigt eskalerade problemen runt hennes 15-åriga son.

– Vi hade gått på samtal hos BUP i sju år när vi äntligen fick träffa en kunnig läkare. ”Det lutar år att ni har ADHD båda två”, sa han.

Båda fick sedan ADHD-diagnos efter utredningar.

Kroppen sa ifrån

Gunilla Stieng läste på om ADHD och kände en lättnad.

– Det var alltså inte för att jag var Stockholmare, storasyster eller skytt som jag var som jag var. Det berodde på något annat.

Hon fick dämpande medicin. ADHD-personer har ofta en motor som driver på hela tiden som är väldigt tröttande.

– Vad som är rätt medicin är svårt att veta. Yngre personer vill ofta inte bli dämpade, de gillar farten och kreativiteten. Men när man blir lite äldre kanske man inte orkar.

Nu är hon förtidspensionär på grund av värk och dålig stresstålighet. Symptom hon fått på grund av ADHD.

– Allt hänger ihop. Jag har aldrig tillåtit mig att vila och till slut säger kroppen ifrån.

Kunskap viktigt

Men engagemanget finns kvar. Ungefär en dag per vecka föreläser hon. Ibland i egen regi, men även inom Attention, projektet Brobyggarna och kampanjen Hjärnkoll. Hon har varit med och startat lokalföreningen Attention Västervik/Vimmerby där hon är ordförande. Gunilla Stieng har även varit med och startat vuxenläger inom Riksförbundet Attention, där hon varit funktionär flera somrar.

– Man ska inte vara rädd för att berätta om sin diagnos, men ingen ska känna sig tvingad.

– Jag tror dock att kunskap om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar gör att acceptansen blir större. Både hos den som fått diagnosen och hos omgivningen.

 

FAKTA Gunilla Stieng

Bor: lägenhet i Västervik

Familj: tre barn och ett barnbarn

Husdjur: den italienska vinthundsvalpen Ruben, katterna Belior och Gina

Gör: förtidspensionär och föreläsare

Intressen: fotografering, kolonilotten och resor

Bästa sidor: positiv och tar tag i saker

Sämsta sidor: pratar för mycket

Motto: ”Ta ut glädjen i förskott. Det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan.”

Ser fram emot: att få träffa barnbarnet i Kalix

Om jag fick bestämma: mer resurser till skola och barnomsorg, mer kunskap om barn och vuxna med särskilda behov

 

FAKTA Attention

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, språkstörningar och OCD.

Attention arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden.

Riksförbundet har över 13 000 betalande medlemmar och 58 lokala föreningar runt om i landet.

Källa: Riksförbundet Attention

 

FAKTA ADHD

ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyper- eller hypoaktivitet.

Det finns tre varianter av ADHD; en som innebär att man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, en som innebär att man är hyperaktiv och impulsiv, alternativt hypoaktiv, och en som innebär att man har båda tidigare nämnda svårigheter.

Källa: Wikipedia