• Emma Bjärslinde gillar att jobba med lera och försöker visa tankar och känslor i det hon skapar. Foto: Lena Dahlberg
  • Fanny Neessen har porträtterat barn i olja. ”Barn ser saker på ett annat sätt än vuxna”.
  • Emma Bjärslinde och Fanny Neessen vid den väggmålning de gjort i en bostadsrättsförening i Västervik.

Fanny och Emma - sätter avtryck i Västervik

De har förvandlat en kal och intetsägande trappuppgång till en välkomnande entré med Västervikskoppling. De har målat väggar i barnrum och haft en utställning tillsammans. Fanny Neessen och Emma Bjärslinde tar sig an det mesta som har med deras gemensamma intresse att göra – att måla.

Tjejerna har precis tagit studenten från Västerviks gymnasium där de läst estetprogrammet med bild och form som inriktning.

– Tråkigt att den utbildningen läggs ner nu. Vi är nöjda och har haft väldigt bra lärare. Det blir långt att åka för de elever som vill läsa det vi gjort. Det blir även svårt att komma vidare till andra, högre utbildningar när man inte kan läsa den här inriktningen på gymnasiet, säger Fanny och Emma.

Provat mycket

Emma Bjärslinde har alltid haft målandet som ett intresse och hon visste tidigt att det var estetprogrammet hon ville gå.

– Jag hade mest tecknat innan gymnasiet, men här har vi fått prova allt. Olja, akryl, akvarell, lera, linoleumtryck och etsningar. Lite av varje helt enkelt. Jag gillar att jobba med akryl, annars är lera en favorit.

Fanny Neessen säger att hon nog mest valde estet av en slump.

– Jag är intresserad av så mycket, men det var ett bra val och inget jag ångrat. Jag har utvecklats mycket tack vare alla olika tekniker vi fått prova. Olja har blivit en favorit, det går att få fram så fina färger. Olja passar bra till porträtt, något jag verkligen gillar att göra.

Människor och känslor

Utställningen ”Ett sätt att se på saken” gjorde Fanny och Emma som ett gemensamt projektarbete.

– Vi ville ha ett brett tema, det finns ju så många olika sätt att se på saker och ting. Jag gillar att måla människor och att försöka få fram deras känslor och tankar, säger Emma.

– Jag valde barn som en röd tråd i mina tavlor. Inte för att jag är van vid det, utan för att barn ofta ser på saker på ett helt annat sätt än vuxna. Det ville jag försöka få fram, säger Fanny.

Måla som hobby

Om de unga konstnärerna kommer att fortsätta på den inslagna vägen med konst och måleri är dock ett frågetecken än så länge. Livets smörgåsbord lockar ju med så mycket annat.

– Jag är osäker på om jag vill ha det här som yrke, tror att det förtar en del av kreativiteten att jämt jobba med att måla, funderar Emma.

– Det kan ju räcka att ha det som hobby, håller Fanny med. Utställningar kan man ha i alla fall. Men måla kommer jag alltid att göra. På ett eller annat sätt.

 

Emma Bjärslinde

Bor: Västervik

Familj: mamma Carin, pappa Dag, syskonen Henrik, Frida och Johan

Gör: tog studenten från estet/bild och form i juni

Intressen: konst, bild och dans

Efter studenten: jag kommer jobba ett tag, sedan vill jag gärna utbilda mig inom dans

 

Fanny Neessen

Bor: Södra Vi

Familj: mamma Heli, pappa Karsten, syskonen William och Andrei

Gör: tog studenten från estet/bild och form i juni

Intressen: konst, foto och musik

Efter studenten: jag ska jobba på Vibako i Vimmerby under vintern och fortsätta måla, tar också upp beställningar på porträtt