• Roger Thuring med en gädda som mätte 109 cm.

Fånga Västerviks storgäddor

17-18 maj går vårens gäddtävling av stapeln. Mycket nerver, men även en hel del glädje, spänning och gemenskap när fiskeintresserade från både Sverige och Europa samlas i fiskevattnen runt Västervik.

Abu Garcia Pike Open är namnet på tävlingen som arrangeras av Jakt & Fiskebutiken i Gertrudsvik.

- Vi har arrangerat gäddtävlingar sedan ett par år tillbaka, berättar Jonas Hellström. Både under vår och höst. Under ett år brukar runt 200 personer komma hit till Västervik för att göra det de tycker är bland det roligaste som finns – att dra storgäddor!

Tävlingen passar alla

Tävlingen är en lagtävling med två, tre personer per lag. Laget fiskar under två dagar, från Torrö vid Loftahammar till Gåsfjärden utanför Blankaholm. Gäddorna mäts och fotas och släpps sedan tillbaka i vattnet igen.

- Laget med de fem längsta gäddorna vinner. Det blir både lagpris och individuella priser. Tidigare har vi haft cirka 80 lag där deltagarna kommer både från Sverige och övriga Europa, säger Jonas Hellström. Från amatörer till proffs.

Jakt & Fiskebutiken samarbetar med Lysingsbadet som ordnar med catering och boende till deltagarna. Sista anmälningsdag är den 15 maj.

Lena Dahlberg

Roger Thuring med en gädda som mätte 109 cm.