• Rainer Winkler lämnar över priset till Magnus Kasselstrand för att han vann klubbens tävling, mest sedda arter den 1/1. Foto: Anders Sjögren

Fågelintresset ökar i Tjust

Intresset för fåglar har aldrig varit större i Tjust än vad det är nu. Tjust fågelklubb har på bara några år gått från 80 medlemmar till 130. Klubben jobbar med fågelforskning och erbjuder mycket aktivteter för sina medlemmar.

KOMMUNEN

Intresset för fåglar ökar inte bara i Tjust utan i hela Sverige. Det syns tydligast i att Tjust fågelklubb ökar medlemsantalet år från år och det är viktigt.

- Nu är vi över 100 medlemmar och det gör att vi får svara på remisser som skickas ut om bland annat vindkraftsutbyggnaden i Västerviks kommun. Vi har arbetat hårt med att utbyggnaden av vindkraft inte görs i områden där flyttvägar går för bland annat örnar och där vi vet att det häckar känsliga arter, säger Rainer Winkler som är ordförande i Tjust fågelklubb.

Mycket aktiviteter

Tjust fågelklubb har mycket aktiviteter för sina medlemmar varje år. Det rör sig både i form av några längre resor men även fågelskådning på närmare håll.

- Vi försöker ordna med två längre resor per år. Förra året arrangerade vi en resa till Hornborgasjön, tidigare har vi besökt Öland och i år ska vi åka till sjön Tåkern i Östergötland. Vi hoppas kunna åka till Svenksundsviken i Bråviken under hösten. Vi har också flera fågelexkursioner lokalt i Tjust, mest i Uknö, utanför Lofta, där vi har två fågeltorn. Vi genoför ugglelyssning i mars och nattfågellyssning i juni, säger Rainer Winkler.

Fågelforskning

Tjust fågelklubb arbetar mycket med fågelforskning.

- Det sker mest vid Uknö där vi ringmärker över 2000 fåglar per år och vid Händelöp, där vi räknar sträckande fåglar både om våren och om hösten, säger Rainer Winkler.

I samband med att Tjust fågelklubb genomför sina aktiviteter försöker man att utbilda sina medlemmar i fågelskådning och att alla medlemmar kan rapportera sina observationer via ”Svalan, Dagen fågel” som är ett rapportsystem där alla fågelobservationer kan registreras.

- Vi försöker vara pedagogiska när vi har våra fågelexkursioner för att öka fågelkunnandet hos våra medlemmar. Vi vill också att så många som möjligt rapporterar sina observationer via rapportsystemet ”Svalan”. Därför har vi startat en tävling den första januari, där den medlem som sett flest antal arter och rapporterat det i ”Svalan” på årets första dag, vinner ett pris, i år vanns den tävlingen av Magnus Kasselstrand, säger Rainer Winkler.

Anders Sjögren