• Lars-Inge Karlsson och Markus Johansson på Anticimex i Kalmar och Västervik. Anticimex gör cirka 1000 besiktningar om året i Kalmar län. Foto: Emma Sellbrink

Få koll på skicket inför husköpet

Läget, läget och läget. Det brukar man lite skämtsamt säga är de tre viktigaste sakerna när man tittar på hus. Men att inte ha koll på husets skick kan bli en dyr affär. – Har man inte koll och kan själv, så bör man ta hjälp av sakkunniga, säger Markus Johansson på Anticimex i Västervik och Kalmar.

Det är lätt att bli förälskad när man går i husköpartankar. Och att dras med i en budgivning bara för att man så gärna vill ha sitt drömhus.

– På en visning ska man titta på självklara saker som läget och att man gillar huset. Allt annat går ju att ändra, men det är så klart förenat med en kostnad. Om det är ett attraktivt läge kan ju ett hus bli dyrt även om själva huset inte är så mycket värt. Då kan det vara bra att ta in offerter på vad det skulle kosta att fixa till det innan man slår till, säger Markus Johansson.

Rekommenderar besiktning

Han rekommenderar alltid en besiktning i samband med husköp. Ofta är det säljaren som besiktigar huset innan visning.

– Det är ett bra sätt att få fram skicket innan en försäljning. Om ett hus inte är besiktigat kan folk tro att det är något säljaren försöker dölja, säger Lars-Inge Karlsson som jobbar på Anticimex i Västervik.

– Dessutom är det ju bra inför värderingen att veta vilket skick huset är i, säger Markus Johansson.

Ibland är det klart att säljaren får reda på saker om sitt hus som de inte vill veta.

– Men det är ju ändå bra att få fram så mycket på bordet som möjligt innan en försäljning, annars kommer det surt efteråt, säger Lars-Inge Karlsson.

Ser över riskkonstruktioner

När ett hus besiktigas gör man bland annat en okulär besiktning, när man tittar på husets skick och hur det är byggt.

Sedan gör man fuktmätningar i våtrum, och i så kallade riskkonstruktioner, som till exempel krypgrunder, vindar och inredda källare.

– Vi vet ju av erfarenhet att det är vissa konstruktioner som man gjorde under vissa årtionden som det lätt blir problem med. Betongplattor till exempel, från 50-talet till början av 90-talet så lade man isoleringen på ovansidan av betongen, och då blir det ofta fuktigt, säger Markus Johansson.

Svårt få rätt efter köpet

Att få rätt mot säljaren när man redan har köpt huset, så kallade ”dolda fel”, kan vara svårt.

– Dolda fel är enligt lagen skador man inte kan förvänta sig när man tar hänsyn till husets ålder, skick och övriga omständigheter, så det är inte det lättaste, säger Markus Johansson.

Besiktigar man huset kan man dock köpa till en försäkring mot dolda eller osynliga fel.

– Man har ju också möjlighet att reklamera en besiktning som gjorts, säger Markus Johansson.