• Buskrosen Märchenland tillhör Margaretas favoriter.
  • Margareta Hellström väntar på att snön ska smälta undan så att vårbruket kan börja. Öppen Trädgård blir det den 9 juni.
  • Snart blommar de ljuvliga klosterliljorna bland fjolårslöven.
  • Afrikas blå lilja lyser upp i rabatten. Margareta lyckas övervintra den utomhus, under en tunna.

Ett trädgårdsintresse sedan barnsben

Är man trädgårdstokig som Margareta Hellström är det långa och sega dagar i väntan på att snön ska försvinna och att vårbruket äntligen kan få börja. - Jag ser verkligen fram emot att se mina klosterliljor. De är en vårfavorit som lär dröja ett bra tag till!

Margareta Hellström bor i Västralundsområdet och brukar vara en av alla trädgårdsintresserade som deltar när det är Öppen Trädgård.

- I år öppnar vi upp den 9 juni och förutom min trädgård kan man bland annat titta in hos Leena-Kaisa Lindersson och Agneta Ottosson i Gamleby.

Intresse från barnsben

Den Hellströmska trädgården ligger i sydvästläge och är på cirka 1100 kvm. Terrängen är kuperad naturtomt och det ligger en hel del natursten och sprängsten i trädgården, både ovan och under jord.

I sommar blommar bland annat favoriterna pärlbuske, Afrikas blå lilja och buskrosen Märchenland.

- Mitt trädgårdsintresse kommer nog ända från det jag var barn. Jag minns mina morföräldrars trädgård i Blekinge och pappas förmåga att odla när ingen annan kunde i ”kallhålet” i Dalarna. Även sommarlovens uppgift att göra ett eget herbarium har nog påverkat mig, säger Margareta.

Blå trådar

Till Västervik flyttade hon och maken Kurt 1969 och villan byggde de 1978.

- Tomten ligger på en gammal strandvall med mycket sten, så den är väldigt väldränerad, berättar Margareta.

- Först tänkte vi oss en naturlig tomt, men vi blev tvungna att jämna till lite för att barnen skulle kunna använda den. På så sätt blev det olika rum i trädgården.

Margareta samlar inte på något särskilt (förutom blått glas då) utan vill att det ska vara vackert och att det alltid ska vara något som blommar.

- Jag har mycket nävor och försöker plantera så att växter återkommer – som blå trådar i trädgården.

Lena Dahlberg

Margaretas tips

- Rita upp trädgården och märk ut vad du planterar. Det gör det lättare att komma ihåg.

- Vänta med att klippa ner växter till våren. Många växter är vackra under vintern och när de vissnar ner skyddar de plantan under vintern.

- Plantera tätt så får inte ogräset plats.

- Rensa ordentligt på försommaren så blir det bara småpill med ogräset resten av sommaren.