• Håkan Eriksson är ledare för skridskosektionen inom Friluftsfrämjandet. Foto: Anders Sjögren.
  • Håkan Eriksson och Björn Eriksson paddlade sin första kajaktur för året den 28 februari. Här är de snart i land vid Horns udde. Foto: Anders Sjögren.

Ett aktivt friluftsliv

Tyst och sakta glider kajakerna fram över den småkrusiga vattenytan. Sol, blå himmel och en svag vind. Inget konstigt alls en vacker sommardag. Men detta är den 28 februari.

Friluftsfrämjandet i Västervik är en mycket aktiv förening med flera olika aktiviteter varje vecka, året runt. Håkan Eriksson och Björn Eriksson är två av de cirka 200 medlemmarna. Att paddla är en av deras favoritsysselsättningar, året runt.

- Det här var den första turen i år, säger Håkan. Jag har sagt att jag skulle paddla hela vintern, men i januari gick det inte på grund av för mycket is.

Friluftsliv trendigt

Friluftsfrämjandet är just nu en mycket aktiv förening. Förr fanns det mest aktiviteter för barn, men det har förändrats de senaste fem, tio åren, menar Håkan Eriksson.

- Det har hänt massor, inte bara här i Västervik. Friluftsliv har blivit en landsomfattande trend. Vi har nu ett mycket stort utbud och många duktiga ledare. Det betyder oerhört mycket för en förenings utveckling.

- Vi gör mycket spontan aktiviteter nu, där har vi de sociala medierna och tekniken att tacka för mycket.

Bredd på aktiviteter

Just nu går säsongerna in i varandra och medlemmarna ägnar sig åt både skridskoåkning, vinterpaddling, skidor och vandring. (stämmer kanske inte när du som läsare ser detta, red anm).

- Till våren blir det blomstervandring, inlines, friluftsmatlagning och cykelturer, säger Håkan Eriksson. Det beror mycket på ledarnas intressen och kunskaper.

- Egentligen är det kanske inte så konstigt att vi är så aktiva just här, säger Björn Eriksson. Vi har ju både skärgård och skog. Det inbjuder ju till en mängd olika aktiviteter.